Манафорту видали кредит в надії на посаду в уряді Трампа - банкір

Субота, 11 серпня 2018, 02:25
Манафорту видали кредит в надії на посаду в уряді Трампа - банкір

Політтехнолог "Партії регіонів" і екс-глава передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт швидко отримав позику на 16 млн доларів від банку, генеральний директор якого хотів працювати в адміністрації Трампа.

Про це на суді у справі про податкові злочини Манафорта заявив колишній банкір Federal Savings Bank Денніс Райко, який дав свідчення в обмін на імунітет, передає The Washington Post.

За його словами, гендиректор банку Стівен Келк хотів отримати посаду міністра в адміністрації Трампа. Для цього він вимагав від Райко схвалення позики.

Йдеться про посаду міністра фінансів чи міністра житлового господарства та міського розвитку.

Зазначається, що Манафорт отримав два кредити на 16 мільйонів доларів. Один із них - на 9,5 млн доларів на нерухомість у Саутгемптоні, штат Нью-Йорк. Кредит, як заявив Райко, був погашений 16 листопада 2016 року, незабаром після президентських виборів.

Інша позика - на будівництво у розмірі 6,5 млн доларв - була закрита 4 січня 2017 року.

Райко на суді заявив, що Манафорт уперше звернувся до банку щодо можливості отримання позики у квітні 2016 року. За його словами, він повідомив про його запит Стівену Келку після того, як дізнався, що Манафорт пов'язаний з політикою.

"Я дізнався, що Манафорт був залучений до політики, і я знав, що Келк цікавився політикою", - сказав Райко.

Він заявив, що після цього Келк виявив бажання особисто зустрітися з потенційним клієнтом.

Повідомляється, що гендиректор банку обговорив із Манафортом деталі надання кредиту 27 липня 2016 року, а вже наступного дня політтехнолог отримав позику.

Райко підкреслив, що до того ніколи не бачив такої швидкості надання кредитів.

За його словами, хоча Манафорт і вийшов із президентської кампанії через місяць після затвердження позики, Келк все ж сподівався на його допомогу у отриманні посади в адміністрації Трампа.

Екс-банкір Federal Savings Bank сказав, що Келк вимагав від нього зателефонувати Манафорту одразу після перемоги Трампа на виборах.

Райко запевнив, що не запитував політтехнолога про ймовірність отримання посади Стівеном Келком.

Раніше бухгалтер екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Синтія Лапорта визнала, що офіс Манафорта займався фальсифікацією звітних фінансових документів для зменшення виплати податків та отримання вигідних кредитів.

Політтехнолог Пол Манафорт офіційно задекларував 14 мільйонів доларів доходів за 2010-2014 роки. Однак згідно з документами обвинувачення, в Україні він заробив 60 мільйонів доларів.

31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Раніше слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Також спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі.

30 жовтня 2017 року Манафорту і його партнеру Річарду Гейтсу було оприлюднено звинувачення з 12 пунктів.

У червні 2018-го суд наказав спецпрокурору Мюллеру назвати всіх осіб і організації, які залучалися до лобістської діяльності Пола Манафорта в інтересах "Партії регіонів", яка здійснювалася без реєстрації в якості іноземного агента, як того вимагає законодавство США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування