Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Філарет: Насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам

Четвер, 2 серпня 2018, 18:55
Філарет: Насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам

Патріарх Філарет назвав заяви про "захоплення храмів" та можливість "громадянської війни" через автокефалію прикладом брехні та дезінформації, які є частиною гібридної війни проти України.

Про це він розповів в інтерв’ю прес-центру Київської Патріархії.

Філарет зауважив, що за українськими законами всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди.

"Громадам – тобто парафіям, монастирям, духовним навчальним закладам. Не церкві як такій, а конкретним громадам, конкретним спільнотам віруючих. А ось вже ці громади, ці спільноти, добровільно входять до структури того чи іншого патріархату, через підпорядкування певному релігійному центру", - пояснив він.

І якщо громада вирішила вийти з одного патріархату і увійти до іншого – то майно вона зберігає за собою, додав Філарет.

"Наша позиція така: якщо більше, як дві третини громади вирішили на загальних своїх зборах, що треба перейти з одного Патріархату до іншого – то майно громада зберігає за собою, а меншість має право збудувати собі інший храм чи обладнати приміщення", - зазначив він.

Якщо вирішила проста більшість, а не дві третини, тоді потрібно проводити почергове богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади – і більшість, і меншість, вважає він.

Філарет запевнив, що насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер.

"Ми категорично відкидаємо усі звинувачення супротивників у тому, що Томос про автокефалію спричинить протистояння чи навіть кровопролиття. Навпаки – тільки через утвердження єдиної Помісної Православної Церкви в Україні можливо і подолати церковне розділення, і досягнути суспільного миру", - наголосив Філарет.

Крім того, він запевнив, що Києво-Печерська Лавра буде українською, але коли саме, він не знає.

"Можливо через кілька місяців після Томосу, а можливо через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа Української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля", - розповів Філарет.

Він додав, що ніхто не піде "захоплювати Лавру".

"Ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики "йти на Лавру" – це провокація, яка грає на користь Кремля", - зазначив Філарет.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

Пізніше стало відомо, що Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Української Православної Церкви і "ухвалив відповідні рішення".

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва,  Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами. 

Читайте також: "Після Томосу" 

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування