У РФ заявили про неможливість обміну Сенцова: хочуть нових "правових форм"

Вівторок, 21 серпня 2018, 17:37

Обмін політв'язня Олега Сенцова на російських ув'язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки у нього є громадянство і Росії, і України, і для цього потрібно змінити законодавство.

Про це заявила уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується Сенцова, Штиблікова і так далі, у них вийшло за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їх громадяни видачі не підлягають на територію Росії - так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію", - сказала омбудсмен.

На її думку, необхідно шукати "якусь нову правову форму ".

Зокрема, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

Москалькова заявила, що не можна ігнорувати той факт, що сьогодні велика кількість громадян одночасно мають паспорта і громадянина Росії, і громадянина України.

"Тому в угоді має бути обумовлено, що ці люди визнаються громадянами і однієї, і іншої держави, до них повинні допускатися консули і уповноважені з прав людини", - додала вона.

Також російський уповноважений вважає, що треба надати громадянам право вибрати собі якесь одне громадянство і відмовитися від іншого.

"Є громадяни, які заявляють про те, що хотіли б вийти з українського громадянства або з російського, але згідно з нашим законодавством і українським, людина під вартою не має права вийти з громадянства", - сказала Москалькова.

За її словами, такий механізм повинен бути вироблений в результаті переговорів МЗС двох країн та інших компетентних органів.

Як повідомлялося, український політв’язень Олег Сенцов голодує в російській колонії уже 100 днів.

Як повідомлялося, 13 липня, у 42-й день народження Сенцова, мати Олега звернулася до президента РФ Володимира Путіна з проханням про помилування сина.

14 серпня в Росії відповіли, що для початку процедури помилування Сенцову потрібно самостійно звернутися до Путіна з відповідним проханням.

За даними адвоката Дмитра Дінзе, станом на 7 серпня у Сенцова пульс уповільнився до близько 40 ударів на хвилину, у в’язня погано з серцем, але на лікарню в Лабитнангі він не погоджується, а перельоту може не пережити.

Сенцов написав двоюрідній сестрі Наталій Каплан, що "кінець близько".

Пізніше Каплан заявила, що за Олегом терміново треба відправити медичний літак.

Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці теракту.

Сенцов, затриманий ще в травні 2014 року, 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримують в РФ, – і тримає його уже 100-й день.

Читайте також: "Голос матері".

Європейський Союз закликає Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів, і інших незаконно затриманих українців.

У Росії стверджують, що не можуть повернути в Україну Сенцова, оскільки він російський громадянин.

Двоюрідна сестра політв'язня Олега Сенцова Наталія Каплан стверджує, що у нього один паспорт - український.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News