Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

В ОРДО погрожують провести ще один "референдум"

Четвер, 23 серпня 2018, 10:23

Так званий "голова Народної ради ДНР" Денис Пушилін заявляє, що в ОРДО може бути проведений ще один "референдум".

Про це він сказав в коментарі російському агентству ТАСС.

За словами Пушиліна, в Україні "натякають", що закон про особливий статус Донбасу може бути не продовжений у жовтні.

"Це буде означати відмову Києва від Мінських угод, а значить, від перспективи вибудувати між Києвом і Донбасом договірні відносини, відновити торговельні зв'язки та інше. Тобто стане остаточно ясно, що ніякої інтеграції не буде і треба якомога швидше добудовувати нашу незалежність і зміцнювати суверенну державність", - сказав він.

За словами представника окупаційної адміністрації ОРДО, "тоді потрібно буде провести вибори глави і Народної ради" псевдореспубліки.

"І не тільки. Потрібно буде провести і муніципальні вибори. Вони досі відкладалися, оскільки підпадали під Мінські угоди. Але якщо Київ із цих угод вийде, то проведемо їх самі", - заявив Пушилін.

"Також знадобиться всенародний референдум із більш чітким питанням, ніж у 2014 році. Наприклад: "Ви за те, щоб Донецька народна республіка була незалежною суверенною державою?", - додав він.

Пушилін вважає, що "це було б на краще".

20 серпня РБК з посиланням на джерела в Кремлі та у так званих "ДНР" і "ЛНР" повідомило, що вибори "депутатів" та "глав" незаконних формувань, які були заплановані на листопад 2018 року, переносяться на невизначений термін

4 серпня голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що рішення ВР про термін дії закону "про особливий статус Донбасу" багато в чому залежатиме від позиції міжнародних партнерів.

Спеціальний представник головуючого в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ Мартін Сайдік звернувся з листом до керівництва Верховної Ради щодо питань самоврядування на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Спеціальний представник Держдепу США у справах України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться у невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

Віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що буде звертатися до колег-депутатів з проханням підтримати продовження дії закону.

20 липня видання Bloomberg із посиланням на два джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на закритій нараді з послами МЗС розповів, що запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум у невизнаних "ЛНР" і "ДНР" про статус територій.

Білий дім заявив, що не розглядає можливість підтримки заклику Путіна про референдум на сході України.

У Міністерстві закордонних справ України категорично відкинули таку ідею Путіна.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, який мав втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Його стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування