Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ОБСЄ закликали Раду продовжити дію закону про "особливий статус Донбасу"

Понеділок, 6 серпня 2018, 14:41

Спеціальний представник головуючого в Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ Мартін Сайдік звернувся з листом керівництва Верховної Ради щодо питань самоврядування на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Про це у Facebook повідомила віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

За її словами, у своєму листі Сайдік звертає увагу на те, що восени закінчується дія Закону України, що передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Політик наголосила, що зазначений закон був потрібен українським дипломатам для посилення переговорної позиції по продовженню санкцій проти РФ і був проголосований досить "драматично".

Зокрема, Геращенко додала, що депутати від "Самопомочі" і деякі позафракційні "пошматували мікрофони в президії", збитки за які досі не оплатили.

"Як я тоді й апелювала до колег по парламенту, звичайно, ніяких захарченків в ВР бути не може, але там повно корисних "патріотів", які підігрують Кремлю, пролонгація закону значно посилила переговорні позиції наших дипломатів і влади і допомогла продовженню санкцій проти РФ в січні і липні 2018 року" - повідомила віце-спікер.

За її словами, за рік РФ та і не почала виконувати мінські угоди.

"Кремль очікує (небезпідставно), що ВР в пилу передвиборчих баталій вже не зможе пролонгувати закон, тому Україну звинуватять у зриві політичного блоку і друзі Кремля в ЄС, які мріють про скасування санкцій, отримають залізобетонний аргумент", - заявила Геращенко.

Крім того, вона зазначила, що бойовики можуть провести "вибори", в яких Росія також звинуватить Київ, який нібито залишив регіон без влади і не продовжив дію відповідного закону.

"Восени парламент чекає важка дискусія по пролонгації закону. Наші справжні друзі з США, ЄС, з Вашингтона, Парижу, Берліну, Відня вже зараз закликають українських парламентарів проявити мудрість, державницьку позицію і дати ім важливий козир для продовження санкцій", - повідомила політик.

Вона додала, що буде звертатися до до колег-депутатів з проханням підтримати продовження дії закону.

"Тим більше, всім очевидно, що пролонгація цього закону - чиста формальність, він не вступить в дію, бо РФ не збирається йти з Донбасу. Але ми повинні посилити аргументи наших дипломатів", - сказала Геращенко.

За її словами, на першій у вересні погоджувальній раді вона звернеться до лідерів фракцій з проханням провести дискусію щодо питання пролонгації закону і пообіцяла за потреби прийти на зустрічі з фракціями і відповісти на всі питання.

Раніше спікер парламенту Андрій парубій повідомляв, що рішення ВР про термін дії закону "про особливий статус Донбасу" багато в чому залежатиме від позиції міжнародних партнерів.

Як повідомлялося, 6 жовтня 2017 року депутати Верховної Ради підтримали законопроект №7164, який продовжує дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих регіонах Луганської і Донецької областей.

У той же день спікер ВР Андрій Парубій підписав ухвалений закон.

У перехідних положеннях документу сказано, що закон має запрацювати після повного виведення російських окупаційних військ із територій України.

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер розцінив ухвалення цього закону як "жорсткі кроки" для досягнення миру.

Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Його стаття 10 (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов – виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, нагляду за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування