Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гройсман пообіцяв Кличку 729 млн, щоб розплатитися з боргами “Київенерго”

Середа, 29 серпня 2018, 12:55

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що допоможе Києву у вирішенні проблемних питань з теплом і гарячим водопостачанням, які виникли через заборгованість ПАТ "Київенерго" перед "Нафтогазом".

Про це він сказав під час засідання Кабінету міністрів у середу.

Перед цим виступив міський голова столиці Володимир Кличко, який заявив, що Київ має багато досягнень і показує багато прикладів для розвитку, але наразі є проблема, яку може вирішити лише уряд.

За його словами, закінчився договір з "Київенерго" і склалася критична ситуація з постачанням газу в місто Київ, внаслідок чого немає постачання гарячої води і під загрозою початок опалювального сезону.

"Немає можливості заключити договір "Київтеплоенерго" з "Нафтогазом" через невирішення питання боргів. Борги утворилися через різницю у тарифах. На сьогоднішній день сума складає 729,5 млн гривень", - сказав Кличко.

Він запевнив, що єдиним механізмом компенсації боргу, є прийняття відповідної постанови уряду.

Мер Києва запропонував відмінити рішення Кабміну в редакції від 22 серпня 2018 року і затвердити окреме рішення з видатками для теплопостачальних підприємств для погашення різниці у тарифах у сумі 729,5 мільйонів гривень для запобігання надзвичайних ситуацій у столиці.

У свою чергу Гройсман заявив, що уряд підтримує місцеве самоврядування.

"Що стосується питання теплозабезпечення, то я пообіцяв, що ми допоможемо Києві у киянам вийти з цієї складної ситуації. Ми попрацювали з колегами по уряду і знайшли можливості для вирішення цього питання. Думаю, тут розбіжностей не буде", - сказав він.

За його словами, важливо вчасно підготуватися до опалювального сезону і вчасно його розпочати.

Гройсман попросив включити це питання у порядок денний уряду та дати доручення Міністерству фінансів щодо джерел фінансування, а Мінрегіону оформити його основу для підписання прем'єром.

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова зауважила, що відповідне доручення треба підготувати до 30 серпня, а очільник Мінрегіону Геннадій Зубко зауважив, що у протокольному дорученні має бути чітка сума "допомоги" Києву.

"Її оголосив Віталій Володимирович", - відповів на це Гройсман.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" відмовився  підписувати договори на поставку газу з "Київтеплоенерго" через невирішене питання боргових зобов'язань "Київенерго" на суму майже 5 млрд гривень.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" пояснили, що відповідно до закону "Про теплопостачання", договір на поставку газу може бути укладений з правонаступником реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості за попередній період.

У Київраді заявили, що питання постачання газу для Києва та вирішення проблеми заборгованості компанії "Київенерго" мають вирішуватися окремо.

6 червня депутати Київради проголосували за звернення до НАК "Нафтогаз України" з вимогою негайно підписати договір на постачання газу з КП "Київтеплоенерго" для відновлення гарячого водопостачання киянам і пригрозили радикальними діями.

Голова НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв запропонував меру Києва Віталію Кличку взяти участь у теледебатах, щоб довести свою правоту у питанні передачі Києву боргів "Київенерго" за газ.

Договір міста з "Київенерго" щодо використання цілісного енергетичного комплексу столиці закінчився у 2017 році.

Рекомендуємо почитати: Чому у киян немає гарячої води

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування