Луценко запевняє, що кликав журналістку до ГПУ не на "міжсобойчик"

Вівторок, 11 вересня 2018, 17:00

Генеральний прокурор Юрій Луценко висловив готовність показати журналістам дані щодо їх телефонів, після витребування цієї інформації у мобільного оператора в справі щодо можливого розголошення даних директором НАБУ Артемом Ситником.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Цензор.нет", оприлюдненому 11 вересня.

"..як тільки я отримаю відповіді від "Київстар", я готовий надати всю інформацію самим журналістам або їхнім адвокатам. Щоб вони переконалися, що ми отримали відповідь тільки про час їхнє перебування в конкретній "соті", – заявив генпрокурор.

Луценко в черговий раз підкреслив, що про втручання в професійну діяльність або особисте життя журналістів, зокрема головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької, мова не йде.

Луценко нагадав, що журналісти відмовилися давати свідчення у справі щодо Ситника.

"Коли в ГПУ з'явилася така заява, ми були зобов'язані його зареєструвати і призначити слідство. Що ми зробили? По-перше, допитали пана Ситника, його заступника пана Углаву, журналістів, яких ми змогли встановити (всього лише двох) і одного нежурналіста. Всі вони відмовилися давати свідчення. Посадові особи - виходячи з відповідних статей Конституції. Журналісти - на основі журналістського права. Окей, я до цього ставлюся з розумінням".

Таким чином, за словами Луценка, у слідства залишився варіант дізнатися дату off record за допомогою доступу до телефону.

 "Слідчі хочуть отримати тільки дату, коли ці журналісти (протягом цих 17 місяців) були конкретно в "соті" мобільної вишки на території НАБУ. Тут все просто: якщо три згаданих людини були в цій "соті", наприклад, 28 травня 2017 року, і в цей же час там були пани Ситник і Углава, то зрозуміло, що саме в цей час у них, швидше за все, і відбувалося спілкування", - говорить генпрокурор.

"Таким чином, отримуємо місяць травень і можемо робити кваліфікацію", - додав він.

Щодо запрошення Седлецькій в ГПУ, Луценко підкреслив, що запросив журналістку не на "якийсь закритий міжсобойчик - але на зустріч з генеральним прокурором".

"На цій зустрічі вона могла бути присутньою зі своїм адвокатом, а я, природно, - зі слідчим і прокурором. З відомих причин, я ніколи не зустрічаюся один на один з фігурантами будь-якої кримінальної справи", - каже Луценко.

"У цій справі немає ніяких підводних каменів. Ми просто розслідуємо кримінальну справу, в якій журналісти є головними свідками", - запевнив він.

Очільник ГПУ зазначив, що свій робочий день, не може "перетворювати кабінет в місце проведення прямих ефірів з відповідями на запитання журналістів".

"Я вважав за краще говорити про те, що, чому і як ми робимо - а журналістка хотіла створити з цього шоу-програму з питаннями до прокурора ", - каже Луценко.

"Буде час - піду на ефір. Але в робочий час робити цього не буду", - додав він.

Луценко нагадав, що науково-експертний центр підтвердив, що голос, що звучить на плівці, належить Ситнику і висловив ще одну пропозицію:

"У цій ситуації мені здається дещо дивною позиція двох високих керівників НАБУ. Людина, яка так сміливо читала "полуничку" журналістам, могла би так само сміливо все-таки визнати, що це сталося такого-то дня. Цим він би і журналістів від хвилювань позбавив, і мене від усіх цих дискусій. Мені здається, це було б і по-чоловічому, і згідно із законом".

На запитання, чи не доводилося самому генпрокурору розголошувати подібні матеріали слідства, Луценко заявив:

"Я ніколи не читав матеріали НСРД (негласних слідчо-розшукових дій -ред.) стороннім особам".

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування