Україна ніколи не постачатиме воду в "російський" Крим – Клімкін

Середа, 12 вересня 2018, 18:17
Україна ніколи не постачатиме воду в російський Крим – Клімкін

Україна ніколи не підписуватиме контракт на постачання води, в якому окупований Крим названий "російським".

Про це заявив журналістам у середу міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє Укрінформ.

"Зараз Росія намагається використати цю ситуацію (в Армянську – ред,) для розкручування, в тому числі на міжнародних майданчиках, питання непостачання води на окуповану територію, чого ми за визначенням ніколи не будемо робити, але розручувати цю проблему не з точки зору міжнародного права, а начебто загортаючи це в гуманітарну обгортку", – сказав Клімкін.

Він також зазначив, що Міністерство закордонних справ підготувало проект звернення до міжнародної Організації із заборони хімічної зброї через ситуацію на кримському "Титані".

Наразі спільно з МОЗ та Мінекології проводиться збирання інформації для підкріплення цього звернення фактами та результатів експертиз щодо стану хімічного забруднення в окупованому Криму.

Клімкін зауважив, що українська сторона не робитиме нічого, що дасть Росії можливість використати це питання в контексті маніпуляцій з водою.

"Ми прекрасно знаємо про всі фейкові плани начебто побудувати це водопостачання. Ми цього зробити ніколи не дозволимо. На окуповану територію вода за контрактом, де написано "Крим, Росія", ніколи постачатися не буде", – наголосив міністр.

Раніше українське слідство висунуло три версії забруднення повітря в Херсонській області та окупованому Криму. Зокрема, "навмисне забруднення повітря Росією для дестабілізації обстановки в Херсонській області з метою відновлення подачі води в окупований Крим".

На півночі окупованого Криму в Армянську стався викид невідомої речовини в атмосферу, через що утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Українські прикордонники неподалік від КПВВ "Чаплинка" зафіксували наявність токсичних речовин в повітрі. Військовослужбовці, які патрулюють адмінмежу з Кримом у Херсонській області скаржилися на головний біль, нудоту, першіння в роті.

4 вересня окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу "Титан" у Армянську. Так званий "глава республіки" Сергій Аксьонов також вирішив відправили з міста всіх дітей шкільного та дошкільного віку. Окупанти заявили, що у місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до установ ООН із закликом звернути увагу на різке погіршення екологічної ситуації в окупованому РФ Криму.

9 вересня повідомлялося, що 45 осіб виїхали з Криму на Херсонщину за медичною допомогою. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News