Адвокат про держзраду Януковича: Немає воєнного стану - немає війни і злочину

Четвер, 13 вересня 2018, 18:11

Захисник Олександр Байдик заявив, що оскільки в Україні чи окремих її областях не ввели режим воєнного стану, то не можна говорити ні про які військові дії чи агресію і, відповідно, про злочин екс-президента Віктора Януковича, звинуваченого у держзраді.

Про це він повідомив у ході судових дебатів у четвер в Оболонському райсуді столиці.

За його словами, захисниками були затребувані документи про введення режиму воєнного стану.

Він зазначив, що відповідних документів не отримав, що свідчить про те, що такий стан не був введений в Україні чи в її окремих областях.

Адвокат додав, що питання введення воєнного стану має значення для кваліфікації дій Януковича, і "оскільки такий режим не був введений, значить немає ніякої війни" і не можна казати про склад злочину.

Крім того Байдик знову повторив тезу про те, що оскільки Януковичу особисто не було повідомлено про підозру, а також не було роз'яснення йому про права та обов'язки, характер та причини обвинувачення ,він по суті не набув статусу підозрюваного.

Крім того захисник зазначив, що обвинувальний акт проти президента-втікача не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України і не може бути приводом для обвинувального вироку.

Зокрема він додав, що у мотивувальній частині обвинувачення є порушення як у формі, так і у змісті.

На його думку, у тексті немає аргументації по більшості пред'явлення звинувачень Януковичу.

Байдик наголосив, що екс-президент не ховається Росії від слідства, а перебуває там тимчасово.

Він закликав правоохоронців прибути в російський Ростов-на-Дону і провести всі необхідні слідчі дії, оскільки без них не можна виносити вирок.

Крім того захисник наголосив на необхідності продовжити строк досудового розслідування і викликати на допит головного військового прокурора Анатолія Матіоса і провести інші процесуальних дії, які ініціювалися адвокатами компанії "AVER LEX".

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко відповів, що перерв для підготовки адвокатів більше не було і суд констатує зловживання правом на захист.

Як повідомлялося, нові адвокати екс-президента Віктора Януковича, звинуваченого у держзраді, Олександр Горошинський та Олександр Байдик заявили, що захисники від компанії "AVER LEX" виходять зі справи і попросили суд надати їм три місяці для ознайомлення зі справою.

Як повідомлялося, 18 липня суддя у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича Владислав Дев'ятко заявив, що суд перейшов до судових дебатів, і що вони розпочнуться 30 липня. Проте повноцінно не зміг розпочати дебати.

Захисники Януковича, попри це, заявили, що мають намір продовжити допит свідків 20 липня, і в цей день показово прийшли у порожній суд.

Натомість на засідання 30 липня адвокати Януковича не з'явились, через що дебати перенесли на 31 липня.

31 липня адвокати Януковича заявили про відвід суддям і прокурорам у справі про державну зраду та покинули судове засідання.

Тому суд вирішив надати Януковичу державного захисника. Крім того, обвинувачений найняв ще одного адвоката, щоб посилити команду своїх захисників.

Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Суд спершу планував завершити дебати у справі Януковича у липні.