Порошенко пропонує журналістам порозумітися з Луценком

П'ятниця, 14 вересня 2018, 12:35

Президент Петро Порошенко пропонує журналістам порозумітися з генеральним прокурором Юрієм Луценком у справі щодо захисту їхніх персональних даних.

Про це він сказав у п’ятницю, відповідаючи на запитання після виступу на зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Києві, повідомляє у Твіттері журналістка Христина Бердинських.

 
ельдар сарахман

"По цій конкретній справі, по-перше на сьогоднішній день є велика публічна хвиля. По-друге журналісти мають знати правду. Я впевнений, було б дуже добре якби журналісти (разом з Наталею Седлецькою) прийшли до генерального прокурора і зняли би всі питання", – сказав глава держави.

"Я впевнений, що ця можливість існує".

Як повідомлялось, суд надав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефонів трьох осіб у справі щодо директора НАБУ Артема Ситника про ймовірне розголошення даних слідства.

Серед них – двоє журналістів: головний редактор програми "Схеми" Наталя Седлецька та Христина Бердинських із видання "Новое время".

Журналістка "Схем" вимагала публічних пояснень від Луценка, генпрокурор у свою чергу запросив її на зустріч до ГПУ. Наразі спілкування триває через ЗМІ.

Генпрокурор запевняє, що про втручання в професійну діяльність або особисте життя журналістів не йдеться. Луценко стверджує, що ГПУ отримає доступ лише до геолокації телефонів, а не до змісту розмов та повідомлень. Він пояснив, що це вимушений хід, оскільки давати пояснення і свідчення журналісти відмовились.

Журналісти поставили під сумнів слова очільника ГПУ.

Седлецька оскаржує вказане рішення суду.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування