Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Апеляційний суд обмежив доступ ГПУ до даних з телефону Седлецької

Вівторок, 18 вересня 2018, 13:30
Радіо Свобода

Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі був наданий дозвіл отримати дані з її телефону за 1,5 роки.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що суд скасував цю ухвалу і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону Седлецької.

Зокрема, надав слідчому тимчасовий доступ до речей і документів телефонного оператора "Київстар" з можливістю отримати копію щодо відомостей дати і часу,  місцезнаходження абонентського номера, яким користується Седлецька, за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року у межах базових станцій оператора.

Вказується, що ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку жодних даних журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських, окрім дати їхнього перебування в зоні дії вежі мобільного оператора поблизу НАБУ.

ГПУ за рішенням суду отримала доступ до телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької за 17 місяців - з липня 2016-го до листопада 2017 року.

Печерський райсуд надав дозвіл ГПУ отримати від провайдера інформацію з телефону Седлецької щодо дзвінків та смс-повідомлень журналістки, а також дані про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Згодом стало відомо, що ГПУ також отримала судовий дозвіл на доступ до данихжурналістки "Нового Времени" Христини Бердинських.

У "Радіо Свобода" висловили обурення ухвалою суду щодо надання доступу ГПУ до інформації з телефону Седлецької. 

Як зазначили у "Радіо Свобода", за цей час редакція "Схем" здійснила та оприлюднила низку розслідувань про українських високопосадовців, включно з діяльністю генерального прокурора.

Седлецька разом з низкою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором НАБУ Артемом Ситником.

Адвокат "Радіо Свобода" Анатолій Попов назвав рішення суду надмірним і таким, що "порушує як в цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста".

Водночас у ГПУ заявили, що не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя  Седлецької, а журналістка виступає в якості можливого свідка.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Артема Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

У вересні 2018 року стало відомо, що ГПУ почала перевіряти дзвінки журналістів, з якими Ситник обговорював матір дітей Кулика.

В ЄС і США висловили стурбованість у зв'язку з рішенням суду про надання ГПУ доступу до телефону Седлецької. 

У  ПАРЄ висловили стурбованість у зв'язку з рішенням суду надати доступ ГПУ до інформації з телефону Седлецької та закликали українську владу забезпечити дотримання її прав на конфіденційність джерел.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування