Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Справа Ситника: у ГПУ запевняють, що про прослушку журналістів не йдеться

Вівторок, 4 вересня 2018, 18:31
Справа Ситника: у ГПУ запевняють, що про прослушку журналістів не йдеться

В Генеральній прокуратурі запевняють, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької, до телефону якої ГПУ отримала доступ рішенням суду.

Про це інформує прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко у Facebook.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період в 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення часу, дати та місця (геолокації) ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ в рамках кримінального провадження за ч.2 ст.163, ч.1 ст.182, ч.1 ст. 328, ч 2.ст.387 КК України", – зазначає Лисенко.

Що ж до мотивації відстеження саме такого тривалого періоду, в ГПУ заявляють, що "цей період починається з моменту припинення негласних заходів відносно цивільної дружини прокурора Кулика Ірини Німець до дати реєстрації кримінального провадження, в рамках якого досліджуються ці обставини".

"Особа, відносно якої прийнято рішення судом (Седлецька -ред.), виступає разом з іншими громадянами в якості можливого свідка", – наголошує Лисенко.

За його словами, документи з інформацією оператора телекомунікацій, до яких надано доступ судом, не включатимуть змісту розмов, контенту SMS та MMS.

"Мова також не йдеться про прослуховування вказаної особи та інших абонентів. При цьому не здійснюватиметься жодного втручання в професійну діяльність та особисте життя", – резюмує речник ГПУ.

Раніше Радіо Свобода висловило обурення ухвалою суду, який дав Генеральній прокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

В редакції зазначали: такий запит, що охоплює тривалий період спілкування з телефона, який належить відомій українській журналістці, що успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію.

Генпрокуратура з 2017 року розслідує кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіо-запису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі деяких резонансних справ.

Провадження щодо директора НАБУ було відкрите за зверненням депутатки від "Народного фронту" Олени Масоріної та цивільної дружини у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика Ірини Німець.

За даними слідства, розмова Артема Ситника з низкою українських журналістів не під запис відбулася в Києві у травні 2017 року. Керівник НАБУ відкидає звинувачення, що під час неформального спілкування порушив законодавство.

У вересні 2018 року стало відомо, що ГПУ почала перевіряти дзвінки журналістів, з якими Ситник обговорював матір дітей Кулика.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування