Полторак: На арсеналі біля Ічні було 69,5 тисяч тон боєприпасів

Середа, 10 жовтня 2018, 12:35

Перед пожежею на 6-му арсеналі Міністерства оборони біля Ічні зберігалося 69,5 тисяч тон боєприпасів, із яких використовувати повноцінно можна було 43 тисячі тон.

Про це заявив міністр оборони Степан Полторак на засіданні Кабінету міністрів 10 жовтня.

Він зазначив, що територія арсеналу – 680 га, а периметр його охорони – 8 км 200 м.

"На ньому розташовано 112 сховищ, із них 40% – це відкриті площадки. Я так відкрито про це говорю, бо ця інформація вже не є таємною, бо арсенал отримав ураження і зараз ми будемо приймати заходи з передислокації залишків боєприпасів на інший арсенал", – сказав Полторак.

Він уточнив: "Взагалі цей арсенал спроможний розташувати 127 тисяч тон боєприпасів. Так було на початок 2014 року: там знаходилося 125 тисяч тон боєприпасів".

"За останні роки ми передислокували на інші бази й арсенали, де в нас є можливість надійно зберігати, 56 тисяч тон боєприпасів. Це близько 1500 вагонів, 50 поїздів. І це враховуючи те, що в нас обмежені можливості завантаження й вивантаження, бо спеціальну техніку 27 років не закупали", – сказав Полторак.

"На момент події на сховищах перебувало 69,5 тисяч тон боєприпасів. Із них боєготових, здатних до застосування, було 43 тисячі тон. Решта 18 тон були елементи боєприпасів та складові. Ще 8 тон – це боєприпаси, які не стоять на озброєнні ЗСУ – такі, як потужні міни від "Тюльпана", яких у нас немає на озброєнні, – які підлягали утилізації", – заявив міністр.

Напередодні ДСНС у Чернігівській області повідомляло, що на арсеналі поблизу Ічні зберігалося 88 тисяч тон боєприпасів, але в Генштабі Збройних сил заявляли, що ця цифра відрізняється від реальної десь у 1,5-2 рази.

Вибухи на 6-му арсеналі Міноборони почалися під ранок 9 жовтня. впродовж доби з 16-кіломтерової зони було евакуйовано 12500 осіб.

Силові відомства підозрюють диверсію і, виходячи з характеру вибухів, припускають, що на арсеналі було закладено вибухівку.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...