За провалену роботу ще місяць тому звільнили голову складу в Ічні – ГПУ

Середа, 10 жовтня 2018, 14:04

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що за два місяці до вибухів на військовому арсеналі поблизу Ічні Чернігівської області, були проведені антидиверсійні навчання, після яких виявилося, що склад не готовий до роботи у військовий час і був звільнений керівник.

Про це він сказав журналістам після брифінгу у середу.

За його словами, підрозділи спецпризначень у серпні проводили відпрацювання усіх складів на території України по готовності до антидиверсійних завдань.

"За результатами цих навчань, на всій території України, зокрема керівника Ічнянського складу було знято з посади, звільнено в запас без відповідних виплат", - сказав очільник ГПУ.

Він додав, що після тотальних перевірок військової прокуратури, Міноборони і Генштабу восени минулого року плани по удосконаленню безпеки військових складів в Ічні не були реалізовані.

Луценко уточнив, що тому є і об'єктивні, і суб'єктивні причини.

"Об'єктивні - це абсолютно недостатнє виділення коштів, бо з мільярдних сум, виділили лише кілька мільйонів, але і темпи робіт, і їхня організація викликає багато запитань", - сказав генпрокурор.

"Готовність до антидиверсійної діяльності була відсутня, про що свідчить внутрішня робота Міноборони і Генштабу. Вони це встановили і за це був знятий керівник. База не була готова до умов військового часу, у якому ми зараз живемо", - наголосив він.

За його словами, після гасіння пожежі, розмінування території і повернення населення, прокуратура активізує слідство і буде багато експертиз.

Луценко також додав, що наразі слідство паралельно вивчає відповідність займаним посадам посадовців Міністерства оборони і Генштабу.

Як повідомлялося, в ніч на 9 жовтня поблизу смт Дружба Ічнянського району Чернігівщини сталася пожежа на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних Сил України.

Пожежа охопила близько 682,6 га арсеналу.

Із зони надзвичайної події евакуювали понад 12 тисяч людей.

В радіусі 30 кілометрів було закрито повітряний простір.

Рух залізничного та автомобільного транспорту також було призупинено.

Напередодні ДСНС у Чернігівській області повідомляло, що на арсеналі поблизу Ічні зберігалося 88 тисяч тон боєприпасів, але в Генштабі Збройних сил заявляли, що ця цифра відрізняється від реальної десь у 1,5-2 рази.

За даними міністра оборони Степана Полторака, перед пожежею на 6-му арсеналі Міністерства оборони біля Ічні зберігалося 69,5 тисяч тон боєприпасів, із яких використовувати повноцінно можна було 43 тисячі тон.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування