Пошту Бабченка зламали хакери з ОРДО, що знімали фейки про "Азов" – BBC

Четвер, 4 жовтня 2018, 14:27

Журналісти з'ясували, що пошту російського журналіста Аркадія Бабченка зламали з ОРДО, ці ж люди є авторами фейків про бойовиків "Ісламської держави" у складі батальйону "Азов".

Про це йдеться в розслідуванні BBC.

Йдеться про випадок 11 вересня, коли хакери зламали електронну пошту Бабченка і пов'язані з нею акаунти в соцмережах. Зокрема, у його Twitter з'явилося повідомлення: "Сьогодні мене хочуть незаконно затримати за вигаданим звинуваченням в шпигунстві. Всіх небайдужих прошу терміново прийти до мого будинку..."

Як з'ясувало видання, хакери підібрали 12-значний пароль до акаунтів Бабченка в Livejournal та Skype, після чого прив'язали їх до свого номеру телефону. Це номер з мережі мобільного оператора "Фенікс", який працює на території ОРДО, і він відрізняється лише однією останню цифру від номера "прес-секретаря міністерства оборони ДНР" Данила Безсонова.

 

Злам акаунтів Бабченка зняли на відео і опублікували його в соцмережі ВКонтакте. Воно демонструє, як хакери нібито знаходять в хмарному сховищі журналіста файл з його листуванням зі співробітником СБУ, в якому він буцімто вимагає від спецслужби 20 тисяч доларів за інсценування вбивства.

Журналісти BBC знайшли в сміттєвому кошику сховища Бабченка той самий файл, у його властивостях значився псевдонім Fess Hally. Це псевдонім такого собі Павла Коренєва з "міністерства оборони ДНР", яким той вже 15 років користується в інтернеті.

Під час вивчення фото Коренєва виявилося, що в нього такі ж окуляри і штани, як у фальшивих бойовиків ІДІЛ у лавах українського батальйону "Азов", сюжети про яких у 2016 році показували російські пропагандистські телеканали "Звезда" і "ТВ Центр".

 

11 вересня російський журналіст Аркадій Бабченко, на якого хотіли вчинити замах, заявив, що невідомі зламали його пошту і акаунт у Twitter.

29 травня стало відомо про нібито розстріл російського журналіста Аркадія Бабченка на порозі його квартири у Києві. А ввечері 30 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що Бабченко живий: "вбивство" інсценувала його спецслужба, аби попередити справжнє вбивство і затримати замовника.

Грицак заявив, що "організатора" вбивства Бабченка затримали. Нібито російські спецслужби завербували громадянина України Г., який найняв для вбивства колишнього АТОвця. А той допоміг СБУ – і відзвітував організатору, що "вбивство відбулось".

Читайте також: Хто "вбивав" Бабченка: Кілер, організатор та замовник

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...