Два депутати Ради достроково склали мандати

Четвер, 4 жовтня 2018, 17:28

Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів Тетяни Юзькової та Ірини Єфремової, обраних до складу Центральної виборчої комісії.

За відповідне рішення проголосувала більшість парламентарів.

Так, за припинення повноважень нардепа від "Народного фронту" Єфремової проголосувало 268 парламентарів, а нардепа від "Радикальної партії Ляшка" Юзькової - 258.

Спікер Верховної ради Андрій Парубій привітав їх з обранням на нові посади, побажав успішної роботи та попередив, що у п'ятницю, 5 жовтня, буде проголошена присяга новообраних членів ЦВК.

Крім того, голова Ради оголосив, що для голосування є також є заява про припинення повноважень нардепа від фракції "Самопоміч" Андрія Журжія, який ще в липні повідомив про бажання скласти мандат.

Однак у парламенті не набралось голосів за цю ініціативу, таким чином нардепи не дозволили Журжію достроково припинити свої повноваження. 

Замість Юзькової до парламенту зайде номер №30 у виборчому списку Радикальної партії Олександр Гулак, який був помічником Олега Ляшка, а наразі є помічником на платній основі депутата від "радикалів" Олексія Ленського.

Згідно з фінансовими  звітами партії, Гулак є власником автомобіля Cadillac Escalade 2011 рік випуску вартістю 1,8 мільйона гривень, який РП орендує 6,5 тисяч грн на місяць.

Рух "Чесно" зазначав, що у реєстрах немає даних про причетність Гулака до бізнесу, а на момент реєстрації кандидатом (2014 рік) він був безробітним.

Замість Єфремової до Верховної Ради за квотою "Народного фронту" пройде Сергій Кондратюк (№82 у виборчому списку). На момент виборів значився тимчасово безробітним.

У 2007–2010 роках Кондратюк керував Житомирським облавтодором, а у 2010–2013 — Службою автодоріг регіону. У 2010 році Кондратюк був обраний депутатом Житомирської облради за списком Партії регіонів.

20 вересня Верховна Рада призначила до Центральної виборчої комісії 14 нових членів.

Як відомо, 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на 14 кандидатів у нові члени Центрвиборчкому.

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

6 липня голова Верховної Ради не виключав, що склад ЦВК вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

9 липня спікер ВР Андрій Парубій заявив, що депутати пропонують на законодавчому рівні збільшити кількість членів ЦВК, щоб усі запропоновані 14 кандидатів отримали посади.

12 липня фракція БПП заявила, що готова відкликати одну зі свої кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії, щоб врегулювати питання їх кількості. Було запропоновано відкликати кандидатуру Ольги Лотюк.

Рада завершила восьму сесію, так і не проголосувавши за оновлення.

18 вересня Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК з 15-ти до 17 осіб. Того ж дня апарат Верховної Ради зареєстрував два проекти постанов про відхилення голосування закону 9090 про збільшення кількості членів ЦВК.

"Опоблок" заявив, що піде до КС через закон про збільшення кількості членів ЦВК.

19 вересня попри скандал у Раді спікер ВР Андрій Парубій підписав закон про ЦВК і передав президентові. Президент також підписав, а вранці 20 вересня закон опублікували, і він набув законної сили.

20 вересня Верховна Рада звільнила 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії.

Читайте також: Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...