Держдеп США призначив спецпредставника з питань Венесуели

Субота, 26 січня 2019, 01:10

У Державному департаменті США у зв'язку із кризою у Венесуелі створили посаду спеціального представника з питань цієї країни. Цю посаду зайняв Елліот Абрамс.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Bloomberg.

"У несподіваній заяві в п'ятницю Помпео оголосив, що Абрамс візьме на себе ініціативу щодо Венесуели. Абрамс разом із Помпео візьме участь у засіданні Ради Безпеки ООН щодо Венесуели в суботу", - йдеться у повідомленні.

Як пише Bloomberg, призначення Абрамса є несподіванкою з огляду на те, що він критично ставився до Трампа як кандидата у президенти у 2016 році, заявляючи, що у нього мало шансів на перемогу.

"Такі коментарі і погляди стали причиною того, чому Білий дім заблокував рішення Тіллерсона, попередника Помпео, коли він спробував призначити Абрамса своїм заступником на початку 2017 року", - зазначає агентство.

Помпео сформулював цілі Абрамса на новій посаді, як "допомога народу Венесуели у захисті демократії та добробуту у власній країні". 

Держсекретар також нагадав, що дипломатичні представники США перебувають у Венесуелі за запрошенням лідера опозиції Хуана Гуайдо, який оголосив себе тимчасовим президентом.

Нагадаємо:

  • Ніколас Мадуро очолював Венесуелу з весни 2013 року.
  • У травні 2018 року його переобрали на посаду президента, хоча опозиція заявляла про масові порушення на виборах і не визнала їхній результат.
  • 21 січня у Венесуелі група військових здійснила спробу усунути Мадуро від влади. 
  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни перед тисячами демонстрантів.
  • Президент США Дональд Трамп підтримав вйого.
  • Після цього Мадуро заявив, що країна розриває дипломатичні відносини із США. Гуайдо ж заявив, що країна зберігає дипломатичні відносини з усіма державами.
  • Євросоюз, Канада та низка інших країн висловили підтримку парламенту Венесуели на чолі з лідером опозиції Хуаном Гуайдо.
  • МЗС Росії звинуватило Вашингтон у спробі "провернути в Венесуелі апробовані сценарії зміни неугодних урядів" і не виключило збройне втручання ззовні.
  • "Екстремістськи налаштовані противники законного уряду Венесуели, зазнавши невдачі в спробах змістити Мадуро, в тому числі шляхом його фізичного усунення, обрали максимально конфронтаційний сценарій протистояння", – заявило МЗС РФ.
  • Там закликали венесуельську опозицію "не ставати пішаками в чужій шаховій грі" і вести діалог із Мадуро.
  • Пізніше Reuters з посиланням на джерела повідомило, що на тлі протестів у Венесуелі до країни прибули російські найманці з "ЧВК Вагнер" для охорони президента Ніколаса Мадуро.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News