В УПЦ МП прокоментували томос: "Величезна спокуса для віруючих"

Субота, 5 січня 2019, 15:14

Глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент заявляє, що підписання томосу про автокефалію для Православної Церкви України відбулося з боку Константинопольського патріархату з порушенням канонічних церковних правил.

Про це він заявив в суботу в коментарі російському інформагентству ТАСС.

"Цей документ створений і підписаний з ігноруванням всіх фундаментальних канонічних правил, за якими живе не тільки наша церква, а й всі інші помісні церкви", - сказав Климент.

"Ми сьогодні спостерігали завдяки трансляції, що патріарх Варфоломій співслужив розкольникам. Згідно з апостольськими правилами, той, хто співслужить розкольникам, є сам таким, хто ухилився в розкол", - вважає архієпископ.

Він підкреслив, що УПЦ МП з величезним болем констатує цей факт і вважає, що це не "тільки особиста духовна драма патріарха Варфоломія, а й величезна спокуса для віруючих людей".

Представник УПЦ МП також розкритикував згадку президента України Петра Порошенка в тексті томосу про автокефалію Православної Церкви України.

"Справа в тому, що патріарх Варфоломій живе в іншій реальності. Очевидно, йому складно зрозуміти, що в європейських державах повноваження державної влади та повноваження церкви чітко розмежовані", - сказав він.

Климент вважає, що за фактом ні про яку автокефалію для ПЦУ мова не йде, оскільки всі важливі церковні рішення в Україні повинні будуть узгоджуватися з Константинопольським патріархатом. Це ж стосується і Святого мира, яке буде надаватися новій українській церкві також цим патріархатом.

Нагадуємо:

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування