Обвинувальний акт щодо Онищенка скерували до суду

Понеділок, 18 лютого 2019, 09:46

Спеціалізована антикорупційна прокуратура затвердила та направила до суду обвинувальний акт у так званій "газовій справі" стосовно нардепа Олександра Онищенка та його фінансового директора.

Про це повідомляє прес-служба САП.

"Народному депутату інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 388 (Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт) КК України", - йдеться в повідомленні.

Фінансового директора обвинувачують за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів) КК України.

У САП нагадали, що досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснювалось в порядку спеціального досудового розслідування.

Також відзначається, що обвинувачені проігнорували виклики на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та не з’явились на виклик для отримання обвинувального акту та додатків до нього, тому ці документи вручили їхнім захисникам.

У САП додали, що обвинувачені у будь-який час можуть прийняти рішення про персональну участь і відстоювання своєї позиції в суді.

"У випадку подальшого переховування вказаних осіб від суду, судовий розгляд щодо останніх, на підставі відповідного клопотання прокурора, може здійснюватись за їх відсутності в порядку спеціального судового провадження", - йдеться в повідомленні.  

Нагадаємо:

  • НАБУ на 16 лютого викликало нардепа-втікача Олександра Онищенка для вручення обвинувального акта за підозрою у створенні незаконної газової схеми.
  • Онищенко на це заявив, що НАБУ може вручати йому повістку про виклик для вручення обвинувального акту лише після дозволу Верховної Ради.
  • 8 лютого директор НАБУ Артем Ситник заявив, що бюро завершило досудове розслідування у справі, де фігурував Онищенко.
  • За даними НАБУ, нардеп з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі збитків на суму понад 1,613 мільярда гривень.
  • Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.
  • Екс-главу ДФС Романа Насірова підозрюють у тому, що упродовж 2015-2016 років він, в інтересах Онищенка, наказував керівникам терорганів ДФС приймати рішення про розстрочку податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр".
  • Онищенко втік з України та перебуває у розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 
  • 5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.
  • 19 грудня 2017 року суд дозволив проводити заочне розслідування щодо Олександра Онищенка.
  • Станом на квітень 2018 року слідство встановило причетність до "газової схеми" 29 осіб.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування