Дітям не лишили шансів: експерти знайшли грубі порушення при будівництві табору "Вікторія"

Вівторок, 12 березня 2019, 16:23

Висновок незалежних міжнародних експертів вказує на те, що в таборі "Вікторія", де восени 2017 року у пожежі загинуло троє дітей, були грубі порушення під час будівництва дерев'яного корпусу, саме через це вогонь дуже швидко розповсюдився на весь будинок.

Про це повідомляє Слідство. Інфо.

Зазначається, що висновок незалежних експертів, який на прохання батька однієї із загиблих дівчаток Олексія Мазура призначив суд, налічує понад 300 сторінок.

Повідомляється, що група фахівців, до якої, зокрема, входить двоє іноземців, указала на грубі порушення під час будівництва дерев’яного корпусу, саме через це вогонь дуже швидко розповсюдився на весь будинок, а ймовірною причиною пожежі назвали кип’ятильник.

"Експерти перевірили всі можливі версії пожежі — займання від недопалка, несправні мережі чи замикання через підключення електроприладів. Зокрема дослідили знайдені на згарищі кип’ятильники та провели кілька експериментів з аналогічними новими приладами, купленими спеціально для експертизи", - йдеться у публікації.

За даними видання, експерти встановили, що саме залишений увімкненим кип’ятильник у кімнаті виховательки, ймовірно, став причиною займання.

"Результати проведених досліджень… дозволяють зробити висновок про сліди понаднормового перегріву, характерні для тривалої роботи кип’ятильника без води", — сказано у висновку.

Дослідивши всі інші причини займання, експерти відкинули їх.

Крім того повідомляється, що вихователька Тетяна Єгорова, в кімнаті якої нібито й був кип’ятильник, від часу пожежі з журналістами не спілкується і за даними видання, жінка не в Україні, а її чоловік стверджує, що табір могли підпалити.

Натомість зазначається, що експертиза встановила, що паливно-мастильних речовин не знайдено.

Повідомляється, що оновлений табір "Вікторія" помпезно презентували влітку 2017 року, але за даними журналістів, в нових будинках без жодних дозвільних документів уже рік відпочивали діти, а сам табір ввели в експлуатацію за один день невдовзі перед візитом президента на Одещину.

"Оновлювали "Вікторію" за ініціативою міського голови Одеси Геннадія Труханова. Під час інтерв’ю журналістам він запевняв, що табір був зразковим. А будинки будували відповідно до всіх стандартів. Проте незалежні експерти, дослідивши дозвільну документацію і якість будівництва, знайшли грубі порушення", - йдеться у публікації.

Зазначається, що фахівці підтвердили, що проект реконструкції табору не відповідав навіть елементарним будівельним нормам.

Також у виданні додали, що за українським законодавством, такі корпуси можуть бути виключно одноповерховими і саме ця помилка проектувальників також стала однією з причин, чому дітей не встигли вивести з палаючого корпусу.

"І, як показали трагічні підсумки цієї пожежі, всі жертви були на другому поверсі. Тому що їх не сповістили вчасно. І, самі розумієте, евакуюватися з другого і з першого поверху — це різні речі", —  пояснив експерт з пожежної безпеки Анатолій Рожков, ознайомившись з проектом будівництва корпусів "Вікторії".

Також повідомляється, що приватна будівельна компанія, яка зводила нові корпуси, використовувала заборонені будівельні матеріали.

Зокрема, експерти встановили, що перегородки в дерев’яних будинках — із сильно горючих матеріалів, замість негорючого гіпсокартону.

Експерти також з’ясували, що вогонь розповсюдився ледь не миттєвого, оскільки були незаповнені проміжки між стінами та перегородками.

"Гарячі гази, які піднімалися під час процесу горіння, вільно просувалися на значні дистанції. Отже, вогонь отримував набагато більше повітря", — йдеться у висновку.

Згідно з нормами під час будівництва корпусів деревину повинні були обробити спеціальною речовиною, яка б уповільнила розповсюдження вогню.

Зазначається,, що на такі робити будівельники витратили понад мільйон бюджетних гривень, однак дослідження міжнародних експертів показали, що речовину нанесли лише тонким шаром, а місцями на зрубах вона взагалі відсутня.

Крім того у висновку експертів сказано, що евакуаційні виходи з другого поверху взагалі не відповідали жодним нормам і також були побудовані з горючих матеріалів.

Батько однієї із загиблих дівчаток Олексій Мазур каже, що розчарований роботою правоохоронців і побоюється, що слідство просто проігнорує результати незалежної експертизи, але все одно очікує реакції від поліції.

"Я хочу, щоб правоохоронні органи дорозслідували трагедію та винесли нові підозри. Особам, які причетні дійсно. Особам, які не залишили шансів на порятунок дітям під час цього нещасного випадку своїми прямими діями при будівництві та протипожежній обробці, і всіх розрахунках", - сказав він.

У виданні додали, що наразі всі посадовці одеської міськради, яких після трагедії відсторонили, повернулися на роботу. Ні до тих, хто реконструював "Вікторію", ні до тих, хто виводив кошти з проекту, ні до тих, хто приймав табір в експлуатацію в офіційного слідства претензій немає.

Адвокатка потерпілих Оксана Муравська в коментарі Слідству.Інфо повідомила про намір іще раз звернутися до правоохоронних органів: "Готуємо заяви про скоєння злочину конкретними посадовими особами й вимагатимемо притягнути їх до кримінальної відповідальності", — сказала вона.

Нагадаємо:

  • У ніч на 16 вересня 2017 року у дитячому таборі "Вікторія" в Одесі згоріла двоповерхова дерев'яна будівля. В результаті загинуло троє дітей. Також до лікарні було доставлено двоє неповнолітніх.
  • Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.
  • 18 вересня Київський районний суд заарештував без права внесення застави підозрюваного в порушенні правил пожежної безпеки директора дитячого табору "Вікторія".
  • Пізніше суд продовжив до 12 грудня термін арешту Саркісяна з альтернативою внесення застави в обсягу 128 тисяч гривень.
  • 28 листопада 2017 року суд відсторонив Саркісяна від посади директора табору "Вікторія"
  • Пізніше прокуратура Одеської області направила до Київського районного суду Одеси обвинувальний акт стосовно директора табору "Вікторія" Петроса Саркісяна.
  • У квітні 2018 року виховательку "Вікторії" Наталію Цокур (Янчук) засудили до трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном у два роки.
  • У липні під час проведення незалежної експертизи у таборі "Вікторія", де у вересні 2017 року через пожежу загинули троє дітей, фахівці знайшли рештки кісток.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...