КС відмовився відкрити провадження щодо прохання Ради про томос

Вівторок, 12 березня 2019, 20:58

Конституційний суд відмовив у відкритті провадження у справі 47 народних депутатів, які попросили КС визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві.

Про це повідомляється в опублікованій ухвалі КС.

У Конституційному суді зазначають, що порушені у постанові питання "мають політичний характер і повинні вирішуватися у межах компетенції та політичної доцільності відповідних органів державної влади".

У КС посилаються на Рішення у справі щодо підвідомчості актів та заявляють, що порушені у постанові нардепів питання "не можуть бути предметом розгляду Конституційним судом, оскільки мають політичний, а не правовий характер".

"Наведене свідчить про наявність підстав для відмови у відкритті конституційного провадження у справі згідно з пунктом 2 статті 62 Закону України "Про Конституційний суд України" - неналежність до повноважень Конституційного суду України питань, порушених у конституційному поданні", - йдеться в ухвалі.

Ухвала Великої палати Конституційного суду України є остаточною.

Нагадаємо:

  • 19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.
  • Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати томос про автокефалію православній церкві в Україні 11 жовтня 2018 року.
  • Після цього до Верховного суду надійшло три позовні заяви від різних представників УПЦ МП про скасування постанови парламенту щодо підтримки звернення президента України до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу Православній церкві в Україні.
  • У грудні 2018 року 47 народних депутатів попросили Конституційний суд визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення президента Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві.
  • Уповноваженими обрали двох представників "Опозиційного блоку" Вадима Новинського та Олександра Долженкова. Більшість підписантів – члени "Опозиційного блоку". Також подання підтримали позафракційні депутати.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...