В Україні назвали причину суден на мілині у Керченській протоці

Субота, 16 березня 2019, 10:10
В Україні назвали причину суден на мілині у Керченській протоці

У МінТОТ пояснили, через що судно Maryland під прапором Ліберії, яке йшло з Маріуполя, сіло на мілину у Керченській протоці.

Як зазначили у відомстві, перешкодою для вільного проходу суден з Азовського у Чорне море став незаконно побудований Російською Федерацією Керченський міст. 

У міністерстві нагадали, що Maryland сіло на мілину в районі повороту з Чушкінського на Єнікальське коліно Керч-Єнікальського каналу під час проходження через Керченську протоку.

"Висота судна Maryland складає 13,9 метрів, а його максимальна осадка 7,7 метрів. В районі повороту із Чушкінського на Єнікальське коліно глибина конструкції  на цій ділянці - 8,3 метри. Технічні характеристики судна дозволяли безперешкодно здійснити вихід із Азовського моря, проте, незаконно побудований Керченський міст вчергове став перешкодою для вільного проходу суден у Чорне море", - заявили у МінТОТ. 

У відомстві нагадали, що окупанти встановили обмеження по осадці суден на позначці 8 метрів.

"Через незаконне будівництва мосту і його неправильної конструкції спостерігається замулювання дна та відкладення піску в районі Керченської протоки. Причиною цього можуть бути велика кількість опор Керченського мосту, які займають значну площу дна у протоці, а також перешкоджають природному перетіканню води у Чорне море", - пояснили у міністерстві. 

Також у МінТОТ нагадали, що після окупації Криму Росією окупаційні адміністрації здійснюють повний контроль над Керченською протокою та Керч-Єнікальським каналом, та підкреслили, що  відповідальність за роботу Керч-Єнікальського каналу, його очищення та експлуатаційні днопоглиблювальні роботи несе Російська Федерація. 

Нагадаємо, 

  • У російському Росморрічфлоті заявили, що 13 березня судно Maryland під прапором Ліберії, яке йшло з українського Маріуполя до Венеції з вантажем металу, сіло на мілину у Керченській протоці. Чотири буксири намагалися зняти Maryland з мілини, але їм це не вдалося.
  • Повідомлялося, що загрози завдання шкоди морському навколишньому середовищу і узбережжю немає, а на рух суден у протоці інцидент не вплинув.
  • Росія анексувала Крим у березні 2014 року, після чого почала будівництво моста з Краснодарського краю РФ, щоб мати сухопутний шлях до півострова.
  • 15 травня 2018 року влада Росії достроково і урочисто відкрила так званий Керченський міст з Росії до анексованого Криму. 16 травня мостом було відкрито автомобільний рух, згодом планується запустити залізничний транспорт.
  • Україна судитиметься з РФ за збитки українських портів у зв'язку з будівництвом Керченського моста.
  • 25 листопада 2018 року у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ напали на українські малі кораблі, захопили три судна з 24 українцями. Військовополонених моряків за рішенням московського "суду" утримують у російських СІЗО до кінця квітня 2019 року.
  • Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 6 громадян РФ і 8 компаній за атаку росіян у Керченській протоці.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування