Луценко показав документ, який не стосується Йованович – ЦПК

П'ятниця, 22 березня 2019, 09:33
Луценко показав документ, який не стосується Йованович – ЦПК

Центр протидії корупції заявляє, що генпрокурор Юрій Луценко сказав неправду, коли заявляв про нібито передачу йому послом США Марі Йованович списку "недоторканих".

До такого висновку ЦПК дійшов після аналізу листа, опублікованого у статті ТheНill

"Це єдиний документ, який надав журналістам генпрокурор на підтвердження своїх слів про так званий список "недоторканих". Однак підписаний він був ще задовго до призначення Марі Йованович і стосувався сфабрикованої справи, що свого часу визнавав і сам Луценко", - йдеться в повідомленні. 

 
 

За даними ЦПК, мова йшла про кримінальне провадження за фактом нібито розкрадання коштів Центром протидії корупції, яке 16 березня 2016 року розпочав так званий департамент Кононенка-Грановського.

Тоді слідчі шукали 4,4 мільйона доларів коштів американських платників податків, які, за їхньою версією, мали піти на реформу ГПУ. У ЦПК запевняють, що ніяких коштів навіть не отримували.  

У ЦПК додали, що 4 квітня 2016 року заступник голови місії посольства США Джордж Кент надіслав листа заступнику генпрокурора Віктора Шокіна Юрію Столярчуку від імені тодішнього посла Джеффрі Паятта із роз’ясненням щодо фейкової справи щодо розкрадання коштів на реформу ГПУ.

"Саме цей лист і передав американським журналістам Луценко у березні 2019 року", - відзначають антикорупціонери.

У ЦПК додали, що справу проти них закрили після призначення Луценка на посаду генпрокурора у травні 2016 року. 

Антикорупціонери також нагадали, що Марі Йованович приступила до обов’язків посла США в Україні 29 серпня 2016 року.

Варто відзначити, що у статті ТheНill, яка вийшла після інтерв'ю Луценка, говориться, що генпрокурор звинуватив Посольство США часів Обами в 2016 році у втручанні в його розслідування справ про корупцію, відзначивши, що посол США давала йому список "недоторканих", а також у тому, що посол США відмовилася співпрацювати у розслідуванні можливого незаконного присвоєння американської допомоги в Україні.

На підтвердження свого твердження Луценко надавав лист представника США щодо справи про присвоєння коштів.

"Ми серйозно стурбовані цим розслідуванням, для якого ми не бачимо підстав", - писав у листі до прокуратури представник посольства Джордж Кент.

При цьому в самому інтерв'ю Луценко говорить, що мав розмову з Йованович саме у контексті розслідування присвоєння допомоги США на реформу ГПУ.  

"У той час ми мали випадок розкрадання допомоги уряду США на 4 мільйони доларів. І в цьому відношенні ми провели цей діалог (коли Йованович передавала список осіб, яких просила не переслідувати – ред.). На жаль, пані посол думала, що наші допити  українських громадян, українських державних службовців, які були частими відвідувачами посольства США, надали тінь на антикорупційну політику", - сказав Луценко.   

Нагадаємо: 

  • Раніше генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю виданню The Hill заявив, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати".
  • Також Луценко заявив, що розслідує втручання з України у вибори в США на користь Клінтон.
  • 22 березня представник Державного департаменту США на запит "Української правди" відповів, що заяви генпрокурора Юрія Луценка про те, що посол США в Україні Марі Йованович нібито дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати", неправдиві.
  • 14 березня народний депутат Борислав Розенблат, який є обвинуваченим у так званій "бурштиновій справі", оприлюднив запис, на якому людина із голосом директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситникарозповідає, що допомагала кандидату у президенти США Гілларі Клінтон під час виборів у 2016 році.
  • 31 травня 2016 року народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив дані, що свідчать про виділення Партією регіонів великих сум на діяльність партії "Наша Україна" і Комуністичної партії, а також для роботи Центральної виборчої комісії в 2012 році.
  • У документах також був американський лобіст і політтехнолог Пол Манафорт, який був вимушений піти з передвиборчого штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа через скандал з "чорною бухгалтерією".
  • У жовтні 2017 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом нардепа Борислава Розенблата до директора НАБУ Артема Ситника та до нардепа від БПП Сергія Лещенка. Він звинувачував їх у розповсюдженні матеріалів справи для впливу на вибори президента США.
  • У грудні 2018 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправними дії Ситника і Лещенка щодо розголошення інформації щодо Пола Манафорта.
  • 7 березня суд у США дав екс-політтехнологу Партії регіонів і керівнику виборчої кампанії Дональда Трампа Полу Манафорту 3,9 років в'язниці за шахрайство.
  • 13 березня американський суд засудив Манафорта ще до 3,5 років за скоєння ним низки злочинів – відмивання грошей, перешкоджання правосуддю, неповідомлення про лобістську роботу, яка принесла йому десятки мільйонів доларів протягом більш, ніж десяти років.
  • У цілому після вироків двох судів Манафорт отримав 7,5 років в'язниці.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування