Візит Бойка і Медведчука до Москви може бути пов’язаний із зупиненим терактом – СБУ

П'ятниця, 22 березня 2019, 18:30
Візит Бойка і Медведчука до Москви може бути пов’язаний із зупиненим терактом – СБУ

Служба безпеки обіцяє у стислі терміни надати у межах своєї компетенції правову оцінку візиту кандидата в президенти Юрія Бойка та його соратника по політсили Віктора Медведчука до Москви.

Про це СБУ повідомила на офіційній Facebook-сторінці.

"Водночас, ми не виключаємо можливий опосередкований зв'язок цієї події із попередженим СБУ у Харкові терористичним актом у метрополітені", – йдеться у повідомленні.

У відомстві наводять слова свого очільника Василя Грицака, який стверджує, що "спецслужби РФ у будь-який спосіб намагаються відволікти увагу громадськості від викритих корупційних схем фінансування виборів у інтересах одного з кандидатів у президенти України, який влаштовував раніше та влаштовує зараз кремль".

Грицак вважає, що Росія відкрито "жертвує малим", щоб змусити СБУ "переключитися на негідний об’єкт" і сприяти приведенню до влади тих, хто влаштовує президента РФ Володимира Путіна. 

Водночас, прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян у коментарі "Українській правді" зазначив, що "будь-який громадянин України, незалежно яке його ім’я і яка його посада, не може бути обмежений у в’їзді в Україну".

У відповідь на питання щодо Медведчука, чи може українець їздити і вести якісь приватні переговори з владою країни-агресора, Слободян сказав, що це "не питання до прикордонників".

"З боку прикордонників – вони прилетять, ми їх як громадян України зобов’язані пропустити на територію України. Якщо до них є питання в інших правоохоронних органів, то ці правоохоронні органи будуть діяти в межах свої повноважень", – наголосив речник Держприкордонслужби.

Нагадаємо:

  • 22 березня прем'єр Росії Дмитро Медведєв провів у Москві зустріч з кандидатом в президенти України Юрієм Бойком і кумом президента РФ Володимира Путіна Віктором Медведчуком.
  • Після цього політики заявили, що будуть продовжувати вести переговори з керівництвом РФ, зокрема, щодо постачання в Україну російського газу.
  • 22 березня у Службі безпеки України заявили, що російські спецслужби намагались влаштувати теракт у харківському метрополітені. Підозрюваного затримали. 
  • В кінці липня 2018 року Медведчук повідомив про рішення приєднатися до партії "За життя" Вадима Рабіновича і очолити напрямок щодо "відновлення миру" з Росією.
  • На першому з'їзді "Опозиційної платформи - "За життя" Медведчук, як голова політради партії, заявив про необхідність створення "автономного регіону Донбас" із закріпленням цього статусу в Конституції.
  • Після цього 5 лютого генпрокуратура відкрила кримінальну справу про можливу державну зраду і сепаратизм Віктора Медведчука.
  • Зокрема, в діях Медведчука запідозрили ознаки злочинів, передбачених ч.1 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).
  • Служба безпеки заявила, що викрила "виборчу піраміду" під керівництвом народного депутата, яка працювала в ряді регіонів України і повинна була забезпечити конкретному кандидату перемогу на виборах.
  • Прізвище цього депутата силовики не називали, але співрозмовники УП в "Батьківщині" зізналися, що мова йде про депутата Валерія Дубіля, якого 28 лютого ДБР викликало на допит.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування