У Путіна відреагували на плани НАТО захищати українські кораблі

Середа, 3 квітня 2019, 12:38
У Путіна відреагували на плани НАТО захищати українські кораблі

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Москві негативно поставилися до заяви представника США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон про плани направити кораблі для забезпечення проходу українських суден через Керченську протоку.

Про це він сказав журналістам в середу, передає російський "Інтерфакс".

За його словами, в Кремлі до подібних заяв ставляться негативно, оскільки не розуміють, що мається на увазі.

"Ситуація з Керченською протокою і судноплавством там добре відома - відповідно до міжнародного права і міжнародних законів. Позиція РФ вельми послідовна і вона теж добре відома", - заявив Пєсков.

Разом з тим заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко заявив, що Росія готова при необхідності відповісти на анонсовані дії НАТО в Чорному морі.

"Ми уважно оцінимо ситуацію. Якщо будуть потрібні з нашого боку додаткові військово-технічні заходи, ми їх приймемо", - сказав він.

Представник російського МЗС зазначив, що Росія проводить планове оновлення Чорноморського флоту, його надводного, підводного, повітряного і наземного компонентів.

"Тому, з військової точки зору, ми, зрозуміло, готові до будь-яких можливих поворотів в сфері військової безпеки", - додав Грушко.

Він підкреслив, що заявлені НАТО заходи щодо посилення присутності в Чорному морі не поліпшать ситуацію в регіоні і в організації.

"Наші позиції зрозумілі: будь-які посилення натовські в регіоні Чорного моря безглузді з військової точки зору, не зміцнять безпеку ні самого регіону, ні самої НАТО, тільки будуть поєднані з додатковими військовими ризиками", - сказав Грушко.

Нагадаємо:

  • 3 квітня під час брифінгу у Вашингтоні постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон заявила, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку і в Азовському морі .
  • 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.
  • Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські "суди" в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян отримали поранення.
  • Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.
  • Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування