Під офісом Денісової активісти вимагають її відставки

Вівторок, 30 липня 2019, 16:31

Під офісом Уповноваженої з прав людини в Києві влаштували акцію "Зупинити вовче правосуддя", учасники якої вимагали від омбудсмена Людмили Денісової піти у відставку через можливу домовленість з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком.

Про це повідомляє Громадське.

Зазначається, що декілька учасників акції огородили вхід до офісу омбудсмена червоною стрічкою, повісили плакати "(Не) заважайте злочину", "Яйця цієї Уповноваженої у нас".

"Плівки, які оприлюднило НАБУ з Окружного адміністративного суду Києва показують нам, що проблема комплексна, і стосується як і суддів Окружного адмінсуду, так і омбудсмена Людмили Денісової, ДБР та інших державних структур", — сказав співорганізатор акції, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

Як наголошують правозахисники, з цих переговорів зокрема випливає, що Денісова подала позов до Окружного адмінсуду про скасування рішень НАЗК проти неї, після чого Вовк "переконав" Денісову звільнити члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрія Козлова, призначеного за квотою омбудсмена.

Активісти зазначили, що після звільнення Козлова конкурс на цю посаду у ВККС виграв Микола Сірош, який "попередньо пройшов співбесіду у Павла Вовка". (Водночас, записи розмов нібито суддів Окружного адмінсуду свідчать, що Сірош обійняв місце не Козлова, а іншого звільненого члена ВККС з квоти омбудсмена – Тетяни Весельської. Козлова звільнили пізніше)

"Очевидно, що учасники змови наскільки впевнені у своїй безкарності, що вже після оприлюднення записів слідства, які розкривають увесь механізм злочину, Денісова анонсує фінальний акорд злочину і оголошує, що 30 липня буде визначено переможця конкурсу та призначений новий член Комісії", — додали організатори акції.

 
фото Громадського

Крім того, 30 липня Кримська правозахисна група та Медійна ініціатива за права людини оприлюднили спільну заяву, у якій закликали Денісову піти у відставку.

Правозахисники наголосили, що згідно з законом, заступаючи на посаду, омбудсмен присягає "чесно та сумлінно захищати права і свободи людини і громадянина, добросовісно виконувати свої обов’язки, додержуватися Конституції України і законів України та керуватися справедливістю і власною совістю", зобов’язується "діяти незалежно, неупереджено, в інтересах людини і громадянина".

"На наш погляд, ситуація, яка зараз склалася у зв’язку із оприлюдненням компрометуючих Л. Денісову матеріалів, загрожує незалежності всієї інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - заявили правозахисники.

"Ми вважаємо, що з метою збереження національної та міжнародної довіри до Офісу омбудсмана України Людмила Денісова не може далі обіймати посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини", - додали в організаціях.

Зокрема вони висунули наступні вимоги:

  • Скасувати публічний конкурс з добору кандидата для призначення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, призначений на 30.07.2019 р.
  • Відкликати членів ВККС, призначених під тиском 
  • Скасувати накази про звільнення членів ВККС, винесені під тиском
  • Добровільно скласти з себе повноваження Уповноваженої Верховної ради України з прав людини.

Крім того правозахисники закликали правоохоронні органи відкрити кримінальне провадження та провести незалежне розслідування інформації, яка була оприлюднена НАБУ, щодо ймовірного вчинення Денісовою кримінального правопорушення, а Верховну Раду - створити тимчасову спеціальну комісію та підготувати висновок щодо наявності чи відсутності підстав для звільнення з посади Уповноваженого у зв’язку із порушенням присяги.

Нагадаємо:

  • Раніше Національне антикорупційне бюро оприлюднило записи розмов, на яких нібито судді Окружного адміністративного суду Києва, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.
  • Вони обговорюють подання позовів до Окружного адмінсуду задля зупинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, пошук осіб, від імені яких будуть подаватись позови. Між іншим в розмовах йдеться про зміну складу ВККС і введення до складу комісії лояльних осіб. Розмови також стосуються кваліфікаційного оцінювання, на яке кілька разів не з'являлись судді ОАСК, та можливість уникнути оцінювання нібито через хворобу. У розмовах також йдеться про можливість використання ДБР для тиску на суддів.
  • 26 липня стало відомо, що НАБУ та ГПУ обшукують Окружний адміністративний суд Києва.
  • Пізніше правоохоронці розповіли, що розслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.
  • За версією слідства, голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього "почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС".
  • Правоохоронці підготували підозри керівництву та 4 суддям ОАСК.
  • 29 липня партія "Голос" закликала президента Володимира Зеленського відреагувати на ситуацію з окружним адмінсудом Києва.
  • Зокрема, вирішити питання щодо звільнення Денісової, яка є фігуранткою розслідування.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...