Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський про Золоте й ветеранів: Навіщо залякувати людей?

Четвер, 10 жовтня 2019, 12:29
Зеленський про Золоте й ветеранів: Навіщо залякувати людей?

Президент Володимир Зеленський готовий говорити з добровольцями з приводу захисту Золотого, але вважає, що вони не повинні ходити зі зброєю й залякувати населення.  

Джерело: зустріч голови держави з журналістами на Фудмаркеті в Києві

Деталі: Президента запитали, що буде, якщо ветерани заблокують Золоте зі зброєю, чи будуть їх "силою вибивати", аби провести розведення військ. Зеленський відповів: "Силою і дурак може. Це ж неправильний підхід. Із ветеранами треба розмовляти, пояснювати свою позицію – свою позицію як президента, громадянську позицію., позицію як людини".

Пряма мова Зеленського: "Я вчора зустрічався з ветеранами. Там всі були – і Нацкорпус, і "Азов" ,і всі інші. Я їм пояснив. 99% із тих, з ким я вчора зустрівся, говорять: "А чого ж Ви з нами не комунікуєте, чого Ви нам не пояснюєте?" Я їм кажу: хлопці, як я повинен говорити з Росією? Ви хочете, щоб це була гра в покер, де вони знають мої карти?... Як я можу всю інформацію розказати?

Я згоден, що комунікація слабка. Я знаю, що "підігрівають" багатьох людей, які справедливо не розуміли і про Штайнмаєра, і про таке інше. Не розуміли, не знали – але їх "підігрівають", і ми знаємо, хто "підігріває".

Президент сказав, що для припинення війни потрібно допомагати один одному.

Пряма мова: "Тому говорити з ветеранами, які є вже в Золотому, треба. Якщо там є ветерани, я поважаю їх, але якщо вони приїхали й вони озброєні – це неправильно. Вони не військові зараз, але сидять озброєні, зняли дім…

Був збір людей, прийшло 500 людей. Приїхали якісь люди. Я вірю, що це були не ветерани, поговорили з людьми, показали їм папери "ДНР"/"ЛНР" – звідки вони в них? Розказали, що вас кидають, тому що завтра тут буде "ДНР" і "ЛНР".

Що далі відбулося? Приїхали наші люди, був збір добровольчий – прийшло 500 людей, 498 показали на цих двох людей і сказали :Вони ходять кожного дня і кажуть: завтра Зеленський вас здасть, завтра ми відійдемо, а деяких будуть виселяти з домівок і хат… Навіщо це робили ці люди, які ходили і те говорили?".

Зеленський зустрічається з журналістами групами по 10 осіб
Зеленський зустрічається з журналістами групами по 10 осіб
Фото Ельдара Сарахмана

Зеленський наголосив: "Комунікація потрібна, ми повинні бути однією країною. Тому з ветеранами, яких поважає кожен українець, ми будемо говорити. З людьми, які по іншій причині там знаходяться,  перш за все треба говорити, але кожен має знати: якщо ти порушуєш закон – то до тебе будуть такі ж речі.

Як можна стріляти, якщо ти не військовий зараз? Будь ласка, будь серед військових – і виконуй завдання. Там є зараз наші військові, поліція, розвідки, Служба безпеки. Там контролюється безпекова ситуація повністю. Навіщо ходити й залякувати людей? Люди і так бояться".

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі

Передісторія

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про домовленість почати розведення військ у Петровському та Золотому. Але 7 жовтня розведення там не відбулося через порушення бойовиками тиші – і обстріли тривають.
  • 6 жовтня лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький разом із ветеранами АТО (нині – ООС) прибули до Золотого на Луганщині та заявили про готовність захищати селище у випадку відведення українських військ. Його підтримала й "Українська добровольча армія".
  • 9 жовтня на блокпосту у місті Кремінна сталися сутички між поліцією та добровольцями і ветеранами, які прямували в Золоте, аби не допустити розведення сил.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: