Підсумковий документ "нормандського саміту" ще не погоджений – Пристайко

Субота, 12 жовтня 2019, 12:14

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що підсумковий документ майбутньої зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції і Росії погоджено лише в частині формули Штайнмаєра, решта питань наразі обговорюються.

Джерело: інтерв’ю Пристайка Укрінформу

Деталі: Коментуючи повідомлення російських ЗМІ про те, що в попередньо погодженому підсумковому документі "нормандського" саміту немає пункту про передачу Києву контролю над кордоном до виборів, міністр заявив, що "погоджена лише та частина, яка стосується формули Штайнмаєра".

Пряма мова: "Я не знаю, яким буде остаточний документ, але погоджений на даний час радниками насправді дуже короткий і фактично відзначає лише досягнутий прогрес. Наприклад, там написано, що сторони вітають завершення розведення і відновлення сполучення в Станиці Луганській, обмін полоненими і уповноважують своїх міністрів закордонних справ, умовно кажучи, працювати далі. Це дозволяє росіянам сказати, що там немає контролю над кордоном, але там взагалі нічого немає".

Деталі: Міністр зазначив, що подібних вкидів з боку Росії, щоб створити ще більше напруження в Україні, дуже багато, і вони відбуваються постійно.

"Ви подивіться, у Мінську погоджують формулу Штайнмаєра, а потім виходять "керівники ЛНР/ДНР" і заявляють, що у Києві нарешті зрозуміли, що ніколи не матимуть над нами влади. Поза сумнівом, це робиться для підбурення населення проти миротворчої політики президента Зеленського", - переконаний він.

Передісторія:

  • 10 жовтня президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що уже наступного тижня стане відомою дата зустрічі лідерів країн Нормандського формату.
  • Помічник президента РФ з міжнародних справ Юрій Ушаков заявив, що терміни проведення саміту в "нормандському форматі" поки не обговорювалися, але, враховуючи графік Володимира Путіна, в жовтні зустріч навряд чи відбудеться.
  • Росія висунула умова для зустрічі лідерів: для цього Київ повинен підписати так звану "формулу Штайнмаєра", яку погодили на зустрічі у вересні радники президентів.
  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську погодила "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі.
  • 2 жовтня партія "Слуга народу" заявила, що підписання "формули Штайнмаєра" було вимогою Росії для проведення зустрічі президентів України та РФ у нормандському форматі.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News