Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнення членів ВРП: Після перерви Рада таки прийняла раніше провалену правку

Середа, 16 жовтня 2019, 13:07

Після перерви Верховна Рада вирішила повернутися до проваленої раніше на засіданні правки №195 під час другого читання президентського законопроєкту про діяльність органів суддівського управління.

Джерело: засідання Верховної Ради

Деталі: Під час засідання нардепи відзначили, що повторне голосування за правку порушує регламент. Стефанчук зазначив, що це рішення комітету.

За прийняття правки проголосували 303 народні депутати.

Правку №195 народного депутата Руслана Стефанчука до законопроєкту щодо судової реформи №1008 врахував комітет Ради, однак парламентарі спочатку за неї не проголосували.

У правці Стефанчука йшлося про звільнення членів Вищої ради правосуддя за погодженням принаймні 2 міжнародних експертів.

Без цієї правки рішення про своє звільнення фактично мали б приймати самі члени ВРП. 

На думку експертів ЦПК без цієї правки неможлива "реальна судова реформа".

Що було раніше: Законопроєкт почали розглядати 15 жовтня - Рада весь день розглядала пропоновані правки. У вівторок парламентарі розглянули 189 правок із 330. Президентський проект закону продовжили розглядати 16 жовтня.

15 жовтня голова Верховного суду Валентина Данішевська з трибуни ВР виступила проти прийняття законопроекту. За її словами, 19,5 тисяч ув’язнених чекають на судове рішення, 4 млн громадян України щорічно звертаються до судів, 2 тисячі суддів не вистачає у судовій системі, а перезавантаження Верховного суду вплине на стабільність судової системи.

Нагадаємо:

  • У посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.
  • Посли написали листа на ім'я голів комітетів Ради з питань правової політики Ірини Венедіктової та з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського.
  • Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
  • Данішевська раніше скаржилася, що не може поспілкуватися із президентом Володимиром Зеленським щодо його політики по відношенню до Верховного суду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування