Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу Вілкула передали до суду

Середа, 16 жовтня 2019, 13:18

Справу колишнього голови Дніпропетровської ОДА, екснардепа Олександра Вілкула, підозрюваного у спричиненні державі мільйонних збитків, передали до суду.

Джерело: прокуратура Дніпропетровської області.

Дослівно: "Прокуратурою Дніпропетровської області затверджено та направлено до суду обвинувальний акт відносно колишнього голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації (народного депутата 8 скликання) за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки)".

Деталі: У прокуратурі нагадали, що протягом 2011-2012 років Вілкул, всупереч положенням Земельного кодексу надав земельні ділянки сільгосппризначення гірничо-збагачувальним комбінатам, змінивши їх цільове призначення на "землі промисловості".

Такими незаконними діями посадовець спричинив збитки близько 2000 пайщиків у вигляді вибуття із їх власності земельних ділянок загальною площею майже 21 га, на суму понад 12 мільйонів гривень, а також державі, через знищення родючого шару ґрунту при проведенні гірничих робіт підприємством – на суму майже півмільйона гривень.

Крім того, Вілкул видав розпорядження про зміну цільового використання 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га, які перебували у власності ТОВ "АРТ ЛЕНД", із земель сільгосппризначення на землі промисловості, незважаючи на те, що зміна цільового призначення земельних ділянок з "ріллі" на "інші комерційні потреби" є незаконною.

Це призвело до зниження суми втрат сільгоспвиробництва, які підприємство мало сплатити при вилученні вказаних земель Кабміном для використання у цілях, не пов’язаних із веденням сільського господарства, на суму понад 5 мільйонів гривень.

Передісторія:

  • 6 вересня ексгенпрокурор Юрій Луценко заявив, що Вілкулу та Колєснікову Генпрокуратура оголосила підозри та почала процедуру розшуку.
  • ГПУ підозрює ексголову Дніпропетровської облдержадміністрації (ймовірно Вілкула) та колишнього очільника Агентства держмайна (ймовірно Колєснікова) у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК).
  • 16 вересня суд відпустив екснардепів на поруки чинного нардепа-самовисуванця з Дніпропетровщини, члена комітету Ради з питань правової політики Дмитра Шпенова.
  • 1 жовтня Дніпровський апеляційний суд відмовився взяти під варту колишніх народних депутатів України від партії "Опозиційний блок" Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова, яких суд першої інстанції відпустив на поруки.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування