Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд відмовився звільняти від відповідальності учасників схем Гладковського

П'ятниця, 1 листопада 2019, 11:46

Шевченківський райсуд Києва відмовив прокуратурі у звільненні від кримінальної відповідальності за несплачені податки фігурантів скандалу про корупцію в "Укроборонпромі" Андрія Рогози та Віталія Жукова.

Джерело: рішення суду від 2 та 18 вересня, які були оприлюднені у реєстрі 1 листопада

Деталі: У рішенні стосовно Андрія Рогози йдеться, що підконтрольна йому фірма "Оптимумспецдеталь" серпня 2015 року по грудень 2016 року не сплатила податків на 26 621 147, 47 гривень.

Розслідування тривало з 2016 року, але за один день до оголошення підозри у 2019 році Рогоза заплатив державі збитки, що дозволяє звільнити його від відповідальності. На підставі цього прокуратура попросила суд закрити справу Рогози.

Однак суддя Оксана Голуба побачила у клопотанні прокурора низку порушень. Прокуратура не довела, що справу має розглядати саме Шевченківський райсуд, неналежним чином сформулювала підозру Рогозі та не довела вчинення ним злочину.

Зокрема, з переліку доказів "не вбачається, що саме вони підтверджують". Недоведеним суддя вважає і розмір шкоди, тоді як Рогозу звинувачують в ухиленні від податків в особливо великому розмірі.

Крім того, правоохоронці не довели, що чоловік дійсно відшкодував збитки. На підтвердження того, що Рогоза все-таки заплатив інкриміновані йому 26,6 мільйонів, суду надали фотокопії квитанцій. Але суд не прийняв їх як належні та допустимі докази.

Рішення стосовно ще одного керівника "Оптимумспецдеталі" Віталія Жукова наразі оприлюднене не в повному розмірі, тому аргументація суду невідома. Однак суддя Віталій Циктіч також відмовився звільняти чоловіка від кримінальної відповідальності.

Клопотання про звільнення від відповідальності стосовно обох обвинувачених подава прокурор Генеральної прокуратури Віталій Опанасенко.

Що було раніше: Жукову та Рогозу повідомили про підозру одразу після оприлюднення журналістського розслідування про корупційні схеми, у березні 2019 року. На той момент слідство прокуратури тривало вже 3 роки. 

У жовтні стало відомо, що прокуратура просить суд звільнити Жукова і Рогоза від відповідальності.

Суди ухвалили повернути прокурору матеріали по Рогозі і Жукову "для здійснення кримінального провадження у загальному порядку".

Додатково: Юридична фраза "для здійснення кримінального провадження у загальному порядку" означає, що прокурор має складати обвинувальний акт та направляти справу для розгляду у суд або ж закривати провадження самостійно.

Більше про те, що відбувається у справі про корупції у Укроборонпромі, читайте в матеріалі УП #Свинарчуків_за_ґрати! Найгучніший скандал в оборонці сім місяців по тому

Нагадаємо:

  • Видання "Bihus.info" у лютому – березні 2019 року оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення тодішнього президента Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. 
  • За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував 22-річний син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський разом з друзями – Рогозою та Жуковим. Ключовою фірмою у схемах була "Оптимумспецдеталь".
  • Гладковський-старший, за даними журналістів, щонайменше один раз отримував "відкат" у 30 тисяч доларів з цієї схеми, а усі слідчі органи, включно з НАБУ, "зливали" справи про корупцію за хабарі.
  • Генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з Російської Федерації.
  • Олег Гладковський заявив, що справа, в якій фігурує його син, "штучно скомпільована з брехливих провокаційних фактів" і її намагаються використовувати у виборчій кампанії".
  • Після резонансного журналістського розслідування НАБУ відкрило провадження "за фактом заволодіння грошовими коштами державного бюджету України та державних підприємств".
  • 17 жовтня НАБУ затримало ексчиновника РНБО Олега Гладковського. Йому  повідомили про підозру у зловживанні владою, недостовірному декларуванні та порушенні законодавства під час здійснення тендерних закупівель.
  • Водночас, підозра не пов’язана зі скандалом з контрабандою російських деталей для заводів "Укроборонпрому".
  • 19 жовтня суд арештував Гладковського, але дозволив вийти під заставу у розмірі 10,6 мільйона гривень.
  • 21 жовтня за Гладковського внесли заставу, і він вийшов з-під варти.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...