Хто за ринок землі в Раді: закон підтримали лише "слуги" й позафракційні

Середа, 13 листопада 2019, 15:06
Хто за ринок землі в Раді: закон підтримали лише слуги й позафракційні

За законопроект про відкриття в Україні ринку землі проголосували у першому читанні лише депутати з фракції "Слуга народу" та позафракційні.

Джерело: сайт ВР

Деталі: Закон підтримали 240 нардепів - 227 "слуг народу" і 13 позафракційних депутатів. Проти - 52, утримались - 57, а ще 16 народних обранців узагалі не голосували.

 
 

Цікаво, що жодного голосу "за" не дали фракції "Європейська солідарність" та "Голос", які раніше підтримували ідею. Перші відверто голосували проти, другі – утрималися.

 
 

Фракція "Опозиційної платформи – За життя" майже повністю була відсутня, ті ж двоє, які були в залі, проголосували проти. Це - Папієв і Пузанов.

Також повністю проти закону проголосувала фракція "Батьківщина", яка традиційно виступає за мораторій на продаж землі в Україні.

 

Депутати з групи "За майбутнє" переважно утрималися, хоча троє все ж натиснули червону кнопку на системі "Рада". Але підсумок все той же - жодного голосу на підтримку вільного продажу землі в Україні.

 

Що було раніше:

У середу, 13 листопада, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону №2178-10 від "Слуги народу", який дозволяє торгувати сільськогосподарською землею.

ОПЗЖ пропонує власний законопроєкт про продовження мораторію на продаж землі та всеукраїнський референдум.

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила, що в законі не врегульоване питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством. Також її "бентежить" дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. За її словами, прийняття ринку землі зробить Україну – "країною третього світу".

Читайте також: Ринок землі Зеленського. Яким він буде

Рада голосує за ринок землі: чи вдалось Зеленському вмовити "своїх"

Передісторія:

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати, а парламенту ухвалити до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення зі скасуванням мораторію на продаж землі.
  • Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко вимагала провести референдум із питання продажу землі, перш ніж виносити закон про ринок землі на голосування Верховної Ради.
  • У 2017 році теперішній лідер "ЄС", а на той час президент Петро Порошенко називав неконституційним мораторій на продаж землі і закликав якомога скоріше провести земельну реформу.
  • У квітні 2019 року Порошенко заявляв, що прорив в економічному розвитку України неможливий без відкриття ринку землі.
  • Вересневе опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що 52% українців не схвалюють ідею скасувати мораторій на землю, підтримують рішення Зеленського лише 35% опитаних, а 64% респондентів – за референдум із цього питання.
  • Згідно з листопадовим опитуванням "Центру Разумкова", 77,6% українців взяли б участь у референдумі щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, якби він відбувався найближчої неділі. 68,3% з них проголосували б за продовження мораторію.

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News