Питання газу не буде обговорюватись на "нормандській" зустрічі – Вітренко

Вівторок, 19 листопада 2019, 03:29

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що йому не відомо про наміри винести на обговорення "нормандської четвірки" питання газових контрактів між "Нафтогазом" та "Газпромом".

Джерело: виступ Вітренка в ефірі "Свободи слова" на ICTV

Пряма мова: "Щодо нормандського формату. Мені не відомо, чесно кажучи, щоб була якась конкретна робота в нормандському форматі щодо переговорів про газ. Я так чув висловлювання пана Пристайка, який говорив, що хоча російська сторона і намагалася нав'язати газові питання в нормандському форматі. Але від цього вдалося, скажімо так, відбитися. Тобто цей шантаж з боку Росії не пройшов."

Що було раніше: Директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко заявив, що в новому позові до "Газпрому" компанія вимагає переглянути тариф на транзит газу і виплатити $11,8 млрд компенсації.

Цей позов – відповідь на позовну заяву "Газпрому", яку було подано до Стокгольмського арбітражу в 2018 році.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Передісторія:

  • Термін дії контракту на транзит газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.
  • Москва пропонує відмовитися від взаємних претензій чи продовжити наявний договір ще на 10 років, "Газпром" навіть заявляв про готовність знизити тарифи на поставку газу.
  • Чергові тристоронні консультації в форматі Росія – ЄС – Україна пройдуть наприкінці листопада.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування