Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У справі АТОвців, яких можуть пов’язати зі вбивством Шеремета, засекретили судові рішення

Вівторок, 10 грудня 2019, 14:08
У справі АТОвців, яких можуть пов’язати зі вбивством Шеремета, засекретили судові рішення

З публічного судового реєстру зникли кілька судових рішень у справі АТОвців Інни та Владислава Грищенків, підозрюваних у спробі вбивства на Івано-Франківщині.

Джерело: "Українська правда"

Деталі: З доступу вилучили 9 рішень, ухвалених Печерським райсудом Києва з 6 по 21 листопада. Вони стосувались арештів та продовження арештів підозрюваних, проведення експертиз тощо.

Ці ухвали з’явились в реєстрі після того, як ЗМІ почали писати про справу та можливий її зв’язок з розслідуванням вбивства журналіста Павла Шеремета.

Станом на 9 грудня ухвали ще значились у реєстрі, однак посилання на них вже були неактивні. Станом на 10 грудня документи зникли з реєстру взагалі. 

Вилучені судові рішення у справі Грищенків. Ліворуч – дані реєстру станом на 9 грудня, праворуч – станом на 10 грудня (для збільшення – натисніть на зображеня)
Вилучені судові рішення у справі Грищенків. Ліворуч – дані реєстру станом на 9 грудня, праворуч – станом на 10 грудня (для збільшення – натисніть на зображеня)

Водночас, у доступі залишаються два останні київські рішення та попередні рішення Івано-Франківського суду, ухвалені до того, як справу передали в Київ.

УП звернулась до Василя Бирка, який очолює групу слідчих у справі Грищенків, із проханням прокоментувати вилучення судових рішень. На момент публікації новини він не відповів на повідомлення.

Також УП надіслала офіційний запит до Національної поліції щодо того, чи виносив слідчий постанову про обмеження доступу до судових рішень та з яких причин.

Довідково: Подружжя ветеранів АТО Інну та Владислава Грищенків підозрюють у спробі вбити Івано-Фраківського кримінального авторитета. За версією слідства, Грищенки підклали вибухівку під авто жертви, однак пристрій не спрацював.

Офіційне формулювання підозри – "замах на вбивство". Так кваліфікують злочин, який не відбувся з причин, що не залежали від волі злочинців.

Також Грищенків підозрюють у незаконному зберіганні зброї.

За даними УП, подружжя АТОвців також фігурує у розслідуванні вбивства одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета. Однак офіційно підозри у цій справі їм не оголошували.

Більшість судових рішень у праві Шеремета також засекречена.

Знати більше: Буча та Пума. Як арешт добровольців може бути пов'язаний зі справою Шеремета

Що було раніше: 9 грудня Владислав Грищенко заявив у суді, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства Шеремета та ще кількох резонансних справах.

Передісторія:

  • Учасника бойових дій на Донбасі Владислава Грищенка затримали 24 вересня, його дружину Інну – 5 листопада. Обох суд узяв під варту на час розслідування невдалого замаху на вбивство Михайла Чекурака в Косові (Івано-Франківська область). Чекурак перебуває під судом у справі про розбій.
  • Наприкінці жовтня розслідування справи Грищенків передали з Івано-Франківської області в Головне управління Національної поліцїї.
  • На початку листопада УП дізналась, що слідство може пов’язувати Грищенків з убивством Павла Шеремета, який загинув від вибуху автомобіля у Києві 20 липня 2016 року.
  • Сама Інна Грищенко після арешту її чоловіка заявляла, що на нього "вішають" не лише замах на вбивство у Косові, але й убивство Павла Шеремета.
  • У кінці листопада суди продовжили арешт Інні та Владиславу Грищенкам. 9 грудня суд також продовжив термін розслідування в їхній справі до 16 лютого 2020 року.

Соня Лукашова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування