Фігурант справи Шеремета Riffmaster у зоні ООС був як музикант – командування

Вівторок, 17 грудня 2019, 08:15
Фігурант справи Шеремета Riffmaster у зоні ООС був як музикант – командування

Сержант Сил спеціальних операцій, музикант Андрій Антоненко (Riffmaster), який є фігурантом справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Джерело: "Радіо Свобода" з посиланням на пресслужбу Командування ССО

Деталі: Речник ССО Олексій Никифоров зазначив, що сторону захисту представляє серед інших адвокат Станіслав Кулик, дата апеляції наразі невідома.

Підполковник Никифоров розповів, що Командування Сил спецоперацій клопотало перед судом про пом’якшення запобіжного заходу для Андрія Антоненка та його переведення під домашній арешт.

Скерований до суду відповідний документ було ухвалено на загальних зборах керівного складу ССО, які відбулися за участю командирів усіх військових частин в структурі Сил.

За словами Никифорова, командування "готове усіляко сприяти розслідуванню" і розраховує на неупереджене об’єктивне слідство, але від часу взяття Антоненка під варту (з 14 грудня) жодних запитів від органів слідства до командування ССО не надходило.

Військовий контракт із Силами спеціальних операцій Андрій Антоненко уклав у 2017 році. У пресслужбі зазначають, що в складі ССО він не обіймав посад, які передбачали виконання бойових завдань у зоні проведення АТО/ООС.

Пряма мова Никифорова: "Перебування Антоненка в зоні проведення АТО/ООС було пов’язано з його діяльністю музиканта, внутрішніми комунікаціями – у тому числі із підрозділами, які перебувають "на нулі". Головна його функція – іміджево-рекрутингова".

Довідково: 17 грудня у Харкові заплановано концерт на підтримку Андрія Антоненка, повідомив у Facebook товариш Ріффмайстра музикант Сашко Положинський. У виступі візьмуть участь Сергій Жадан, гурти "Лінія Маннергейма", "Папа Карло", інші виконавці.

Про готовність надати правову допомогу фігурантам справи про вбивство журналіста Шеремета, "не даючи оцінку справи по суті", повідомила міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Вона заявила, що звинувачених Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко, Яну Дугарь, Влада та Інну Грищенків знає особисто, і "всі вони – визнані авторитети у ветеранському та волонтерському русі".

Цьому передувало:

  • 14 грудня вночі Печерський суд Києва взяв під варту без можливості внесення застави сержанта Сил спеціальних операцій, музиканта Андрія Антоненка (Riffmaster): його арештували на два місяці – до 8 лютого 2020 року. Антоненка вважають організатором вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • Аналогічний запобіжний захід – арешт до 8 лютого – Печерський районний суд Києва обрав для Юлії Кузьменко ("Лиси"). Дитячого хірурга й волонтерку також підозрюють у закладанні вибухівки під авто Шеремета.
  • Військового медика Яну Дугарь, яка нібито фотографувала камери спостереження в районі вбивства Шеремета, суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Позиція "Української правди" щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу" – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена.
  • Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • За даними слідства, саморобні вибухові пристрої, підкладені під автівки Павла Шеремета (липень 2016 року, Київ) й Михайла Чекурака (липень 2018 року, Косів) – майже ідентичні. А в вибухівці з Косова, яка не здетонувала, знайдено сліди ДНК обох Грищенків.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка (Riffmaster), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який має їх "витягнути" й захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі.
  • В "Української правди" також є низка питань щодо версії слідства.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...