Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова "Слуги народу": У законі про децентралізацію нема "особливого статусу" Донбасу

Вівторок, 17 грудня 2019, 13:05
Голова Слуги народу: У законі про децентралізацію нема особливого статусу Донбасу

Керівник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко запевняє, що законопроєкт, який пропонує зміни до Конституції щодо територіального устрою в Україні, не передбачає особливого статусу окупованим нині територіям Донецької та Луганської областей.

Джерело: колонка Корнієнка на "Українській правді"

Пряма мова: "Законопроект №2598 не передбачає особливого статусу для Донбасу…. Спеціальний правовий статус зберігають лише два регіони: Автономна Республіка Крим та місто Київ, щодо якого незабаром буде ухвалений закон "Про столицю України".

Деталі: Корнієнко зазначив, що законопроєкт №2598 у першому читанні ухвалила ще Верховна Рада VIII скликання у 2015 році, але реформа загальмувалася.

За його словами, "Україна нарешті відходить від радянського устрою і повертається до історичного самоврядування" – і вже за рік більшість питань будуть вирішувати громади, а не центральна влада.

Корнієнко пояснив, що громади формуватимуть округи (450 районів мають перетворитися на 100-150 округів), а замість обласних та районних адміністрацій з’являться префектури – і перфекти не  будуть розпоряджатися бюджетом громади, а будуть представляти виконавчу владу на території округу.

За його словами, керівників громад контролюватимуть ради, а префектів призначатиме президент.

Також, запевнив Корнієнко, громади та їхні ради отримають бюджетні кошти, необхідні для нормального життя, а "громадяни зможуть контролювати набагато більший обсяг публічних коштів".

Знати більше: Округи та префекти. Як в Україні можуть з'явитися "смотрящіє" від Зеленського

Чому це важливо: Росія вимагає закріплення в Конституції України особливого статусу "ДНР" і "ЛНР". 12 грудня Верховна Рада продовжила ще на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

У жовтні президент Володимир Зеленський заявляв, що багато питань, які висувалися до закону про "особливий статус" Донбасу, самі собою вирішаться з ухваленням пакета законів про децентралізацію. Він запевняв, що закон про статус Донбасу не передбачатиме його автономію,

Передісторія:

  • 31 серпня 2015 року Верховна Рада у першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо децентралізації влади.
  • У липні 2019 року Корнієнко як голова виборчого штабу партії "Слуга народу" заявляв, що команда президента планує провести реформу адміністративного устрою, замінивши державні адміністрації префектурами. 
  • 13 грудня Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади – і 16 грудня з’явився його текст: президент пропонує ліквідувати поняття "район"; запровадити "округ" та інститут префектів замість держадміністрацій; окреслити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область, АР Крим.
  • Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко заявила на це, що президент Зеленський скасовує демократичну реформу децентралізації і вводить "смотрящих" і диктатуру.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: