Про автономію в законі про статус Донбасу говорити не можемо – Зеленський

Четвер, 10 жовтня 2019, 19:00

Закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій, заявив президент України Володимир Зеленський.  

Джерело: зустріч голови держави з журналістами – "прес-марафон" у Києві

Деталі: Журналіст "Настоящего времени" запитав, які ініціативи президента можуть бути реалізовані в законі про "особливий статус Донбасу" і чи можуть непідконтрольні зараз території отримати автономію.

Пряма мова Зеленського: "Ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Найголовніше – обговорювати те, що ми не можемо робити, а не те, що ми можемо.

Я знаю, що там є гуманітарні питання, що будуть обговорюватися питання з приводу мови – щоб вони мали там, не знаю, регіональний статус російської мови.

Я думаю, що багато компромісів гуманітарних, про які ми можемо говорити. Виносити до нашого суспільства – і будемо вирішувати, що коштує продовження війни і що не має високої ціни, на що ми можемо погодитися і на що ми не можемо погодитися".

Президент наголосив: "Зараз обговорювати закон про особливий статус немає сенсу. Немає поки що цього закону. Немає поки що рамки. Є "червоні лінії", про які ми можемо говорити. Вони ніяк не відрізняються від "червоних ліній" в цілому "нормандського формату" і "нормандського процесу".

Я знаю, що є багато питань, які раніше ставилися до умов закону про особливий статус – але мені здається, вони самі собою вирішаться через те, що країна вирішила йти шляхом децентралізації. Там багато питань, думаю, знімуться. Сам пакет законів про децентралізацію по всій Україні вирішує багато з цих питань".

Зеленський додав: "Я думаю, що будуть ще якісь питання, пов'язані з особливістю відносин між тимчасово окупованими територіями і Російською Федерацією. Я впевнений, що з того боку ми будемо чути це. Давайте почуємо. Іноді краще мовчати, ніж говорити. Давайте почуємо, а потім будемо приймати рішення

Ми не підписуємо закон про особливий статус, якого немає в нормандському форматі".

Знати більше Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у "формулі" вивід російських військ

Передісторія:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.
  • Згода України на "формулу Штайнмаєра" викликали протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном.
  • Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних та міських рад: ЛьвівськаІвано-Франківська та Хмельницька обласні, СумськаКропивницька й Луцька міські ради.
  • При цьому соціологи групи "Рейтинг" виявили, що 60% українців не можуть оцінити ініціативу мирного врегулювання війни на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", 23% висловилися проти неї, а 18% – підтримали її у вересні.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування