Суд скасував арешт заступника голови Київської митниці Тупальського

Середа, 18 грудня 2019, 18:37
Суд скасував арешт заступника голови Київської митниці Тупальського

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала нічний домашній арешт заступника голови Київської міської митниці ДФС Сергія Тупальського, підозрюваного в причетності до злочинної схеми розмитнення.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ВАКС

Дослівно: "За результатами судового розгляду колегія суддів вирішила скасувати запобіжний захід підозрюваному у вигляді домашнього арешту в нічний час доби і відмовити детективам Національного антикорупційного бюро в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою".

Що було раніше: 26 листопада співробітники НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали 10 осіб за підозрою в порушеннях митного законодавства. Серед затриманих – Сергій Тупальський.

Справа, в рамках якої затримали митника, пов'язана з "одним із найвідоміших контрабандистів" України одеським бізнесменом Вадимом Альперіним, який нібито пропонував детективам НАБУ хабар 800 тисяч доларів. Всупереч спецоперації, Альперіну вдалося втекти.

В кінці 2018 року на початку 2019-го Тупальський виконував обов'язки керівника Одеської митниці.

Знати більше: Хабар на мільйон. Чому заарештували одеського "короля контрабанди" Альперіна

Нагадаємо: 

  • У січні 2018 року прокуратура АР Крим спільно зі СБУ викрила контрабандну схему Альперіна, робота якої могла завдати близько 700 мільйонів гривень збитків держбюджету.
  • Одеське угруповання контрабандистів створило десятки фірм-одноденок, директорами яких були підставні особи. Ці компанії отримували великий обсяг товару з Китаю (взуття, тканини, сумки). У документах вказували вартість товару, занижену у понад 10 разів.
  • У листопаді 2017 року повідомлялося про арешт 450 мільйонів, що належать двом десяткам одеських компаній-імпортерів, які контролював Альперін.
  • Пізніше стало відомо, що Альперін пропонував детективам НАБУ хабар у 800 тисяч доларів за зняття цього арешту.
  • Печерський райсуд Києва заарештував Альперіна на 60 діб із альтернативою внесення застави в 21 млн грн.
  • У грудні 2017 року бізнесмен після внесення застави вийшов з-під варти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування