Рада підтримала пропозиції Зеленського до заветованого Виборчого кодексу

Четвер, 19 грудня 2019, 12:43
Рада підтримала пропозиції Зеленського до заветованого Виборчого кодексу

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського, які передбачають "відкриті" регіональні списки кандидатів у народні депутати від партій.

Джерело: голосування за законопроєкт №0978

 

Деталі: Пропозиції президента підтримали 330 народних депутатів – представники всіх фракцій та груп.

 

Виборчий кодекс було ухвалено у першому читанні Верховною Радою 8 скликання 7 листопада 2017 року, у цілому – парламентом 9 скликання 11 липня 2019 року.

Президент Володимир Зеленський повернув його парламенту на повторний розгляд зі своїми пропозиціями 13 вересня 2019 року.

Загалом було 17 пропозицій Зеленського.

17 грудня комітет рекомендував Верховній Раді підтримати всі пропозиції президента.

Колишній спікер Андрій Парубій сказав, що вважає вето Зеленського необґрунтованим.

Представник президента Руслан Стефанчук заявив, що Зеленський не міг підписати Виборчий кодекс, бо той містив положення, які не відповідають Конституції й не узгоджуються з іншими законодавчими актами.

Пряма мова Стефанчука: "Незважаючи на задеклароване запровадження виборчої системи з відкритими регіональними списками, кодекс містить положення, характерні для закритих списків. Зазначене обумовлене тим, що партія гарантовано отримуватиме 10 мандатів, які розподіляються у порядку черговості за загальнодержавним списком.

Такий механізм нівелюватиме волевиявлення виборців та гарантуватиме проходження до парламенту кандидатів, незалежно від персоніфікованого голосування.

Положення кодексу допускають нівеляцію принципу гендерної рівності, не забезпечують рівного доступу всіх кандидатів у суб’єктів, їх висування до представництва у виборчих комісіях, не передбачають достатніх механізмів забезпечення реалізації виборчих прав окремих категорій осіб.

Положення Кодексу необґрунтовано ускладнюють дотримання вимог цензу осідлості, обмежують право громадських організацій оскаржувати до суду рішення ЦВК щодо офіційних спостерігачів… та передбачають звернення ЦВК до Конституційного Суду стосовно тлумачення Конституції та законів України".

Деталі: Стефанчук наголосив, що положення кодексу не узгоджується з законом про політичні партії у частині відшкодування витрат, пов’язаних із фінансуванням політичної агітації, з законом про державну службу в частині надання статусу держслужбовців голові, заступнику та секретарю виборчої комісії, законом про ЗМІ та іншими, дозволяють використовувати старе виборче законодавство.

Також Виборчий кодекс не повною мірою враховував рекомендації міжнародних експертів, сказав представник президента.

Тепер, серед іншого, у розділі XXIIІ (Загальні положення виборів народних депутатів України), у статті 133, пропонується визначити:

"Вибори народних депутатів України здійснюються на засадах пропорційної системи за єдиними списками кандидатів у депутати у загальнодержавному виборчому окрузі, з яких формуються регіональні виборчі списки кандидатів у депутати (далі – загальнодержавний виборчий список, регіональні виборчі списки) від партій.

Право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають партії, на підтримку регіональних виборчих списків кандидатів у депутати від яких у межах загальнодержавного округу подано 5% і більше від загальної кількості голосів виборців, які підтримали регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від усіх партій у межах загальнодержавного округу".

Довідково: Якщо при "закритих списках" виборці ніяк не впливають на позицію кандидатів у них, при "відкритих списках" виборці можуть впливати на місце кандидата у списку партії, за яку голосують. Тобто партійний список відкритий до впливу з боку виборців – і конфігурація списку партії може кардинально змінитися на фініші голосування.

Передісторія:

  • 11 липня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт Виборчого кодексу, який передбачає відкриті списки (№3112-1). Тоді законопроєкт отримав 230 голосів. 
  • Проект Виборчого кодексу, запропонований Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем, пройшов перше читання 7 листопада 2017 року. Цим документом пропонувалося застосовувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування ("відкриті" списки кандидатів), з запровадженням регіональних виборчих округів.
  • Але Володимир Зеленський ветував цей Виборчий кодекс.
  • Верховна Рада дала три місяці комітету на роботу з пропозиціями президента Володимира Зеленського до Виборчого кодексу, який глава держави ветував.
  • Позачергові парламентські вибори 21 липня відбулися за старою змішаною виборчою системою з закритими партійними списками та "мажоритаркою".

Олена Рощенко, УП, оновлено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News