Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В РФ уже чекають, що Київ закріпить особливий статус Донбасу в Конституції

Неділя, 29 грудня 2019, 18:38
В РФ уже чекають, що Київ закріпить особливий статус Донбасу в Конституції

Представник РФ на переговорах з врегулювання конфлікту в ТКГ у Мінську Борис Гризлов висловив сподівання, що після обміну утримуваними особами Київ "зможе перейти до реалізації своїх зобов'язань" і закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції.

Джерело: коментар Гризлова журналістам 29 грудня, повідомляє ТАСС

Деталі: За словами представника РФ, обмін утримуваними особами, який відбувся у неділю, - "крок до подальшої реалізації всього комплексу гуманітарних і політичних заходів, зафіксованих у Мінських домовленостях".

Пряма мова Гризлова: "Сподіваємося, що тепер Київ зможе перейти до реалізації своїх політичних зобов'язань за погодженням у контактній групі всіх правових аспектів особливого статусу Донбасу, в тому числі по закріпленню даного статусу у Конституції".

Деталі: Гризлов також додав, що Київ "взяв на себе зобов'язання не переслідувати звільнених осіб".

Дослівно: "Сторони виявили політичну волю здійснити обмін до кінця 2019 року, виконавши домовленості, досягнуті на відеоконференції контактної групи 23 грудня за сприяння Росії і ОБСЄ. В рамках цієї угоди сторони зобов'язалися завершити процедури помилування і не відновлювати переслідування осіб, що будуть звільнені. Київ гарантував "процесуальну очистку" для тих з них, кому ще не винесено вирок суду", - заявив Гризлов.

Читайте також: 

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Нормандія 2019 відбулася. Перша реакція соцмереж

5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

Що передувало: 

  • 9 грудня у Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", де президенти Франції, України, Росії та канцлер Німеччини досягли низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. 
  • Серед іншого, сторони домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх".

Нагадаємо,

  • 29 грудня на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.
  • В Україну повернули 76 осіб. Україна видала 127 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 14 осіб відмовилися повертатися на територію ОРДЛО.  
  • За даними адвоката Валентина Рибіна, в рамках обміну Україна віддала бойовикам бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків ОРДЛО, та п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування