У Конгресі США ухвалили резолюцію проти повернення РФ до G7

Середа, 4 грудня 2019, 04:57

Палата представників Конгресу США прийняла резолюцію, якою закликала не повертати Росію до "Великої сімки", зокрема через окупацію Криму та війну на Донбасі.

Джерело: сайт Конгресу, результати голосування

Деталі:  На підтримку документу висловились 339 конгресменів, проти – 71. У резолюції парламентарії підтвердили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Також вони засудили агресивні дії Росії, включно із незаконною окупацією Криму та дестабілізацією на сході України. 

Окрім цього, конгресмени закликали лідерів "Великої сімки" протистояти можливому поверненню Росії до G7, допоки вона не закінчить окупацію території України, разом з Кримом, та не припинить атаки на демократії у всьому світі. 

Що передувало: Наприкінці жовтня Комітет у закордонних справах Палати представників ухвалив резолюцію проти участі Росії у саміті країни "Великої сімки".

Нагадаємо: 

  • До складу G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.
  • 19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.
  • 20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що він би підтримав повернення Росії до "Великої сімки", якби хтось висловив таку пропозицію.
  • У свою чергу Німеччина та Велика Британія відкинули пропозицію президента США Дональда Трампа про повернення Росії до країн G8.
  • 22 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Росії до складу "Великої сімки"  можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв'язнів і моряків. 
  • Також Зеленський зателефонував президенту Європейської ради Дональду Туску та закликав ЄC "виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення РФ до "Великої сімки" без усунення причин, через які Росію з неї було свого часу виключено". 
  • У свою чергу Туск виступив категорично проти повернення РФ до складу "Великої сімки" та заявив, що вважає більш правильним "запросити Україну, як гостя, на наступну зустріч G7". 
  • 25 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що запросити президента РФ Володимира Путіна на наступний саміт "Великої сімки", що відбудеться у Сполучених Штатах, "безумовно можливо"

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування