Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Катастрофа літака у Тегерані: Зеленський розповів, що має зробити Іран

Субота, 11 січня 2020, 19:14
Катастрофа літака у Тегерані: Зеленський розповів, що має зробити Іран

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців щодо катастрофи літака МАУ у Тегерані.

Джерело: відеозвернення глави держави, розміщене на офіційних каналах президента у соцмережах

Деталі: Звернення президента з'явилося після завершення розмови глави держави з президентом Ірану  Хасаном Рухані.  

Пряма мова: "Для повного завершення розслідування ще потрібно провести низку дій. Наразі вони намагаються реконструювати літак". 

Деталі: Глава держави повідомив, що в ході розмови з президентом Ірану домовлено, що Рухані буде відданий наказ максимально швидко спільно з українськими експертами закінчити ідентифікацію тіл загиблих і підготувати їх для повернення в Україну.

Пряма мова: "Це повинно статися найближчим часом. Ми також домовилися про початок спільної роботи з розшифровки двох бортових самописців – "чорних скриньок". Ми домовилися про повну юридичну та технічну взаємодію, включно з питанням отримання компенсації. Ми домовилися, що ніхто не відкрутиться".

"Офіс Генерального прокурора України порушив справу за фактом убивства громадян України. Уряд надасть фінансову допомогу родинам загиблих. Держава також всіляко сприятиме отриманню ними компенсацій від перевізника, страхових компаній та Ісламської Республіки Іран". 

"Я закликаю всіх міжнародних партнерів України, всю світову спільноту бути єдиними та наполегливими до повного й остаточного розслідування всіх обставин цієї катастрофи. Це потрібно всім нам".

"Я поверну всіх загиблих близьким і рідним. Вони зможуть з ними попрощатися по-людськи. Ми гідно вшануємо їхню пам’ять. Всі винні будуть покарані". 

Деталі: Президент покроково розповів про усі дії української влади, починаючи з ранку 8 січня, а саме: одразу після авіакатастрофи було створено та розпочато роботу оперативного штабу при РНБО України.

На місце події в аеропорт Імама Хомейні прибули посол і консул України в Ірані, відбулося позачергове засідання уряду, на якому ухвалено рішення про створення та відправку до Ірану пошуково-рятувальної групи, до якої увійшли 45 експертів з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та представники компанії МАУ.

9 січня о 3:30 пошуково-рятувальна група прибула з України в Тегеран і через 2 години розпочала роботу на місці катастрофи.

Дослівно: "Офіс Генерального прокурора України звернувся до Ірану, до Канади, Швеції та Великої Британії з пропозицією про створення міжнародної слідчої групи. У мене відбулася розмова з Президентом Ірану щодо чіткої та повної взаємодії з нашими експертами. Вони отримали доступ до фрагментів літака, "чорних скриньок", записів радарів і диспетчерів з центру управління польотами".  

"Вранці 9 січня секретар РНБО України озвучив 4 основні версії, зокрема про можливість збиття українського літака ракетою. Для ідентифікації тіл загиблих було дуже швидко зібрано зразки ДНК їхніх родичів. Зокрема борт-провідниці, родичі якої перебували на тимчасово окупованій території. Я провів робочі консультації з нашими міжнародними партнерами – прем’єр-міністрами Канади, Швеції, Великої Британії, президентами Ірану та Афганістану, й наголосив на необхідності спільних дій задля розслідування обставини цієї трагедії".

"Ближче до вечора з’явилися заяви від лідерів США, Канади та Великої Британії про ймовірне збиття українського "Боїнга". Ми закликали всіх міжнародних партнерів надати дані, які підтвердили б цю версію. 10 січня у мене відбулася розмова з Держсекретарем США Майклом Помпео та зустріч із тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, яка передала мені важливу й корисну інформацію для розслідування. Також важливу інформацію передала Посол Великої Британії та Північної Ірландії Мелінда Сіммонс".

Деталі: Зеленський зауважив, що переконливі попередні висновки та докази, знайдені в ході роботи українських експертів у Тегерані, "не дозволили приховати правду". Група українських експертів продовжує свою роботу.

Пряма мова: "І сьогодні керівництво Ісламської Республіки Іран визнало факт збиття українського літака та свою провину в авіакатастрофі. Цьому безперечно сприяла й підтримка з боку міжнародних партнерів, наполеглива позиція світової спільноти. За це я висловлюю щиру подяку лідерам США, Канади, Великої Британії, інших країн, міжнародних організацій". 

Знати більше:

Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

Від Ірану до Росії. 10 нападів військових на літаки - шанси на покарання й компенсацію

Передісторія:

  • Літак регулярного рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомляв, що серед загиблих були громадяни 7 країн: з Ірану 82; з Канади 57; зі Швеції 10; з Афганістану 4; зі ФРН 3, із Великої Британії 3, з України 11 громадян (2 пасажири й 9 членів екіпажу).
  • Кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.
  • 10 січня глава СБУ Іван Баканов заявив, що Служба безпеки розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS 752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.
  • Вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ.
  • Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна "глибоко шкодує про цю трагічну помилку" і заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.
  • Напередодні офіційні представники Ірану відкидали звинувачення у збитті літака ракетою. 
  • Відповідальність за аварію українського літака МАУ взяв на себе Корпус вартових ісламської революції (КВІР) - військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах. 
  • В ході розмови з президентом Ірану 11 січня президент України заявив, що тіла українських громадян, які загинули внаслідок катастрофи літака авіакомпанії МАУ e Тегерані, мають бути повернуті на батьківщину до 19 січня.
  • МЗС України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків, серед іншого – юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування