Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Ірану заявив, що США несуть відповідальність за інциденти в регіоні

Неділя, 12 січня 2020, 21:34
Президент Ірану заявив, що США несуть відповідальність за інциденти в регіоні

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що військова присутність США в регіоні зробила його неспокійним і спровокувала гнів серед народів.

Джерело: Рухані в телефонній розмові з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном пізно ввечері в неділю, повідомляє IRNA

Деталі: Підкресливши необхідність колективних зусиль із забезпечення стабільності і безпеки в регіоні, Рухані закликав поважати суверенітет і територіальну цілісність всіх країн.

Він висловив співчуття у зв'язку із загибеллю громадян Швеції у катастрофі українського літака МАУ, заявивши, що Іран продовжить розслідування, доки не будуть досягнуті остаточні результати.

Відзначаючи, що військова присутність США в регіоні і вбивство генерала Сулеймані зробили регіон неспокійним і спровокували гнів народів, він сказав, що всі повинні взятися за руки для відновлення безпеки і дозволити миру і спокою восторжествувати в регіоні.

Охарактеризувавши удар Ірану по американській базі Аль-Асад в Іраку як повністю законний і відповідний статті 51 Статуту ООН і законному захисту країни, він сказав, що американці несуть відповідальність за всі недавні інциденти, що відбулися в регіоні.

Левен, зі свого боку, висловив співчуття у зв'язку із загибеллю іранців в авіакатастрофі літака МАУ, закликавши провести прозоре розслідування для з'ясування причин інциденту.

Він зазначив, що оскільки напруженість в регіоні безпрецедентно зросла, всі повинні прокласти шлях до миру і стабільності з повагою до суверенітету і територіальної цілісності інших країн.

За його словами, Швеція поряд з іншими європейськими країнами проти посилення напруженості в регіоні і вітає розширення співпраці з Іраном з метою забезпечення безпеки і стабільності в регіоні.

Передісторія:

  • 31 грудня сталася спроба нападу на посольство США в Іраку. Нападники, які штурмували посольство, після дводенних сутичок з американськими силовими структурами залишили територію дипмісії
  • У США звинуватили Іран в організації нападу на дипмісію в Багдаді. Офіційний Тегеран заперечив свою роль у штурмі посольства США.
  • 3 січня американські збройні сили завдали удару по військовій базі поблизу міжнародного аеропорту Багдада. Загинули вісім осіб, зокрема іранський генерал Касем Сулеймані.
  • Сулеймані був командиром організації, яку США вважає терористичною. Президент Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".
  • 8 січня Іран відкрито здійснив напад на дві американські військові бази - авіабазу Аль-Асад у 160 км на захід від Багдада та аеропорт Ербіля на півночі країни.
  • Іранське державне телебачення заявило, що напад був помстою за вбивство Сулеймані.
  • Невдовзі після запуску ракет по американських базах іранські військові збили український літак МАУ Тегеран-Київ. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.
  • Лише вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...