Звільнений з полону Асєєв хоче написати книгу про донецьку спецв'язницю

Субота, 18 січня 2020, 22:16
Станіслав Асєєв
"Дзеркало тижня"

Звільнений з полону в ОРДО журналіст Станіслав Асєєв допускає, що напише книгу про донецьку спецв'язницю "Ізоляція", в якій його тримали.

Джерело: інтерв'ю Асєєва "Дзеркалу тижня"

Пряма мова: "Можливо, мене відпустить уся ця тема, коли я її випишу чи що… назвемо це так. Мені здається, що, в якомусь психологічному й терапевтичному сенсі, мені треба це покласти на папір і написати книжку про "Ізоляцію". Може, тоді я закрию цей гештальт, почну соціалізуватися і мріяти про двокамерний холодильник, як казав один відомий герой".

Деталі: Видання зазначає, що Асєєв не розповідає найстрашніших подробиць полону, зокрема, через те, що в окупованій Макіївці залишаються його мама та дві старенькі бабусі.

Журналіст зізнався, що ніколи в житті він не відчував такого страху, як в "Ізоляції".

Пряма мова: "Страх став окремою категорією свідомості, з якою ти живеш цілодобово. І, мабуть, навіть уві сні, бо часто снилися кошмари. Але й цей страх якогось моменту переріс у байдужість. Мабуть, це вид самозахисту психіки. Не можна місяцями боятися й не збожеволіти. Так змирилося багато людей. Ми існували як овочі, як рослини".

Деталі: Журналіст розповів, що в "Ізоляції" зустрів "уламки старого режиму Януковича".

Пряма мова: "Я усвідомив, що це справді був режим, який вріс у тіло держави через спецслужби, політику й кримінал. У в'язниці я зустрівся, буквально, з представниками всіх цих трьох напрямів. Я навіть уявити не міг масштабу того режиму, в якому сам же доти жив.

Що, мабуть, не дивно. Бо в часи Януковича я благополучно вантажив вагони. А коли живеш життям від домівки до роботи й назад, то навряд чи тебе може цікавити політика. Однак зацікавленість усе-таки прийшла. Через підвали, електрику, катування. І в цьому сенсі я, звісно, війні вдячний. Хоч би як пафосно чи цинічно це звучало. Свідомість змінилася кардинально".

"Коли потрапив у МДБ, то зрозумів, що взагалі нічого не знаю про цю війну. При тому що постійно перебував у її центрі. При тому що вже змінив свою позицію (на проукраїнську – ред). При тому що вже два роки працював як журналіст і публіцист для українських медіа. Але виявилося, що я не знав узагалі нічого. Не знав, що є цілий підземний світ, куди потрапляють люди, безпосередньо пов'язані з процесами, які відбуваються в цих квазідержавах.

Те, що я там побачив, вражає. У масштабах фінансів, контрабанди, грабунку. Люди, які там стоять біля керма, живуть навіть не одним днем, а миттю, для того, щоб устигнути щось схопити, доки тебе самого не кинули в підвал".

Деталі: Асєєв розповів, що до його камери потрапляли офіцери корпусів ополчення так званої "ДНР" в орденах і медалях.

Пряма мова: "З перемотаними скотчем пальцями, які їм просто ламали й ось так "перев'язували". І в них, так, серйозно змінювався світогляд. І не тому, що вони послухали мене або подивилися "1+1", а тому, що їх щойно вбивали люди, з якими вони пліч-о-пліч воювали".

Передісторія:

  • Журналіст Станіслав Асєєв, який писав під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території. Пізніше стало відомо, що його взяли в полон бойовики, звинувативши у шпигунстві на українську армію.
  • 17 серпня 2018 року телеканал "Россия-24" показав програму, в якій полонений журналіст Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Тоді бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.
  • 22 жовтня 2019 року Асєєва засудили до 15 років в’язниці за рішенням так званого "Верховного суду" так званої "Донецької народної республіки". 
  • 2,5 роки Асєєв провів у полоні, більшість із яких — у донецькій спецв'язниці "Ізоляція".
  • 29 грудня 2019 року Асєєв повернувся на підконтрольну територію в рамках обміну з бойовиками ОРДЛО.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування