Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Порошенка заявили про підтвердження справжності "плівок Труби"

Четвер, 23 січня 2020, 14:57
У Порошенка заявили про підтвердження справжності плівок Труби

Адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань вимагає, щоб слідчі врахували висновок канадських експертів, які визнали, що на "плівках Труби" дійсно звучить голос ексдиректора Державного бюро розслідувань Романа Труби. Труба натякає, що записи зроблені на замовлення Порошенка.

Джерело: Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву адвоката на прес-конференції, telegram-канал Романа Труби

Пряма мова Голованя: "Експертиза ... з ідентифікації голосів, вивчення аудіо- і відеозаписів ... встановила, що на опублікованих в мережі записах "Трубу прорвало" говорить сам пан Труба ... На оприлюднених аудіо особи домовлялися про організацію політичних переслідувань і залучення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, організації переслідування п'ятого президента України Петра Порошенка ... точно встановлено, що звучить голос Труби".

Деталі: За словами адвоката, канадські експерти використали новітні біометричні методики дослідження, що дає дуже високий ступінь ймовірності висновку, практично категоричне твердження ідентичності голосу.

Йдеться про опубліковане телеканалом "Прямий", який пов'язують з Порошенком, розслідування, в якому журналісти звернулися по експертизу "плівок Труби" до канадського експерта-криміналіста Штевана Паушака.

У свою чергу Труба підкреслив, що експертизу замовив телеканал, який фігурує в справі про ухилення від сплати податків проти Порошенка.

Пряма мова Труби: "Приватна канадська компанія на замовлення телеканалу Петра Порошенка провела експертизу записів начебто моїх розмов, оприлюднених в анонімному телеграм-каналі.

Купівля-продаж з можливим ухиленням від податків саме цього каналу розслідується в рамках кримінального провадження ДБР, де Петро Порошенко уперто не приходив на допити.".

Деталі: Труба при цьому цікавиться, чи досліджувалися експертом ті записи, які були опубліковані в анонімному telegram-каналі "Трубу прорвало", чи Порошенко надав їм оргінальні записи прослушки в його кабінеті.

Пряма мова: "Я, звичайно, не буду стверджувати, що це прослуховування було встановлено на замовлення колишнього гаранта дотримання Конституції України. Так не повинно було бути в правовій країні. Але саме цей "гарант" єдиний, хто "торгує плівками" в політичному просторі".

Знати більше: Що буде з Державним бюро розслідувань та чому звільнили його керівника?

Трубу зірвало. Як і за що Зеленський і Рада розігнали керівництво ДБР

Що було раніше: В Офісі генерального прокурора Руслана Рябошапки почали кримінальне провадження дій Романа Труби на посаді директора Державного бюро розслідувань. Справа стосується розголошення відомостей досудового розслідування та втручання у діяльність працівників правоохоронних органів.

Передісторія:

  • 21 вересня Труба заявив, що виявив у робочому кабінеті апаратуру для прослуховування, вмонтовану у вентиляційну систему. 
  • Увечері 19 листопада в месенджері Telegram з'явився анонімний канал під назвою "Трубу прорвало", де викладають аудіозаписи, зроблені нібито в кабінеті керівника ДБР і на яких чутно схожий на його голос.
  • Роман Труба назвав записи, оприлюднені у Telegram-каналі "Трубу прорвало", провокацією, але відмовився коментувати, чи там звучить саме його голос.
  • На записах одного зі співрозмовників імовірний Труба називає "Андрій", "Андрій Йосипович" (можливо, керівник Офісу президента Андрій Богдан).
  • На одному з аудіозаписів голос, який нібито належить Трубі, обговорює з іншим чоловіком "підозру по Уляні" (ймовірно, мова про ексочільницю МОЗ Уляну Супрун, – ред.) і просить "підготувати довідки", бо він іде на "доповідь до Володимира Олександровича".
  • Також на записах обговорюють, що заступники Труби фігурують на плівках НАБУ, знятих в кабінеті у судді Вовка.
  • Крім того, на записах нібито є голос заступника Богдана Андрія Смирнова, який дає вказівки кого допитувати, кого "підвісити", а кого "доганяти".
  • На записах нібито Труба зупиняє обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго, обговорює те, що п’ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит, і те, що під час візиту МВФ не треба чіпати Приватбанк и НБУ. У
  • ДБР є 13 проваджень, фігурантом яких є п’ятий президент України Петро Порошенко, розпочатих зокрема за заявами колишнього першого заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.
  • Верховна Рада 3 грудня перезавантажила ДБР, завдяки чому Роману Трубі доведеться залишити свою посаду.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування