"Справа Золотого мандарину": Логвинський каже, що не отримував підозру

Понеділок, 27 січня 2020, 15:24
Справа Золотого мандарину: Логвинський каже, що не отримував підозру

Екснардеп від Народного фронту Георгій Логвинський, якого підозрюють у виведенні 54 млн грн. з держбюджету через компанію "Золотий мандарин ойл", каже, що підозру не отримував і заперечує звинувачення.

Джерело: Facebook Логвинського

Пряма мова: "Офіційно заявляю, що ніяких підозр мені не пред'являлося і ніяких слідчих дій зі мною не проводилося".

Деталі: Логвинський заявив, що до названої в справі компанії "ніякого відношення не має". Він також заявив про політичний мотив переслідувань.

Що було раніше: 23 січня стало відомо, що Офіс генпрокурора підписав підозри для екснардепа з Народного фронту Георгія Логвинського і колишньої першої заступниці міністра юстиції Наталії Бернацької. Їм інкримінують крадіжку з держбюджету 54 мільйонів гривень.

Вручити підозри фігурантам прокурори не змогли, тому що вони перебувають за межами України.

Як повідомлялось, у той день Логвинський і Бернацька були на Міжнародному економічному форумі у швейцарському Давосі.

Напередодні колишній уповноважений уряду в справах ЄСПЛ Борис Бабін заявив, що правоохоронці намагалися вручити йому підозру за ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Передісторія:

Йдеться про так звану "справу Золотого мандарину". У ній НАБУ розслідує можливе зловживання владою посадовцями Міністерства юстиції та розтрату 54 мільйонів гривень. Кошти виводились через компанію "Золотий мандарин ойл", яку пов’язують з колишнім нардепом Георгієм Логвинським.

У 2015 році урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ (на той момент посаду обіймав Бабін) отримав від "Золотий мандарин ойл" пропозицію мирно врегулювати спір між цією компанією та "Київенерго". Пов'язана з Логвинським фірма пішла в ЄСПЛ через нібито борг на понад 38 мільйонів гривень.

"Золотий мандарин" запропонував мирне врегулювання, і Бабін, за даними слідства, на нього погодився.

Слідство вважає, що урядовий уповноважений, "діючи за попередньою змовою із службовими особами Міністерства юстиції України, представниками юридичних осіб приватного права, достовірно знаючи про розмір реальної заборгованості ПАТ "Київенерго" перед ТОВ "Золотий мандарин ойл" всупереч інтересам служби" одноосібно від імені уряду пообіцяв виплатити приватній фірмі борг.

У зв'язку з "мирним врегулюванням спору" ЄСПЛ зняв справу з розгляду і зобов'язав Україну заплатити "Золотому мандарину". Після цього компанія отримала понад 54 мільйони гривень.

У Мін'юсті стверджують, що законно виплатили гроші за рішенням Європейського суду з прав людини.

У свою чергу "Золотий мандарин" використав гроші не для погашення своєї 700-мільйонної заборгованості перед Родовід Банком і не для своєї господарської діяльності, а нібито перевів на рахунки пов'язаних фізчних осіб та, ймовірно, фіктивних фірм.

Вже у 2019 році голова САП Назар Холодницький забрав справу "Золотого мандарину" в прокурора Сергія Козачини. За його словами, прокурор нібито затягував розслідування.

Однак, за словами джерела УП, рішення Холодницького пов’язане з оголошенням Козачиною підозр "трьом особам з орбіти Логвинського" і скерування їхніх справ до суду. У перспективі можливим було оголошення підозри також самому депутату Логвинському.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...