Обмін полоненими має відбутися 16 квітня – росЗМІ

Середа, 15 квітня 2020, 18:22
Обмін полоненими має відбутися 16 квітня – росЗМІ

Так званий обмін полоненими між Україною та бойовиками має відбутися у четвер 16 квітня.

Джерела: так звана омбудсмен "ДНР" Дарина Морозова, яку цитує "РИА Новости", джерела "Української правди" у Луганську та Донецьку

Пряма мова "омбудсмена": "Обмін полоненими між Києвом і "ДНР" має відбутися завтра, 16 квітня".

Деталі: Як повідомляють наші джерела у Луганську та Донецьку, в ОРДЛО готові до так званого обміну. У середу вранці з виправної колонії №32 у Макіївці вивезли двох українських військовослужбовців, які були затримані бойовиками у 2019 році.

Попередньо це військовослужбовець 79 десантно-штурмової бригади Збройних сил України Микола Гриненко та 53-ї бригади Віктор Шайдов.

Усім іншим утримуваним армійцям повідомили, що вони залишаються.

"Моєму сину сказали, що Донецьк його готовий віддати, але Україна не надсилала запит", – повідомила мати одного військовополоненого.

Також у понеділок 13 квітня у рамках підготовки до передачі на підконтрольні Україні території з Краснолуцької виправної колонії №19 до СІЗО в окупованому Луганську привезли кількох цивільних – наразі їх утримують в одній камері.

Читайте також: Діалог на умовах Кремля: що стоїть за "мирним планом" Єрмака для Донбасу

Роман Безсмертний: Зеленський підіграє агресору. Що означає створення спільного органу з бойовиками

Фракція напіврозпаду. Хто і чому у "Слузі народу" влаштував "мінський демарш" Єрмаку

Чотири загрози "нового Мінська": чому в "Слузі народу" є спротив домовленостям про ОРДЛО

Передісторія:

  • 15 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада веде переговори про повернення 200 ув'язнених Росією українців.
  • 5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для обміну утримуваними особами і полоненими з ОРДЛО.
  • 6 березня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що до списку на обмін з РФ включили 86 незаконно ув’язнених кримських татар.
  • Останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року. Тоді бойовики ОРДЛО звільнили 81 українця, з них 76 повернулися на підконтрольну Україні територію. У свою чергу, Україна передала 124 особи. 
  • Згодом СБУ опублікувала список повернутих в Україну осіб, серед яких 12 військових, 64 цивільних.
  • 15 квітня в офісі президента Володимира Зеленського повідомили, що дата звільнення полонених з ОРДЛО та Росії наразі уточнюється, процес ускладнюють карантинні обмеження.
     

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування