12 травня – кінець карантину, якщо відсоток хворих не перевалить за "норму"

Середа, 22 квітня 2020, 13:36
12 травня – кінець карантину, якщо відсоток хворих не перевалить за норму

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що 12 травня - це попередньо "день кінця карантину", якщо 10 днів до цього відсоток нових випадків COVID-19 не перевищуватиме 5%.

Джерело: засідання Кабміну 22 квітня

Пряма мова: "Уряд сьогодні ухвалить рішення про продовження карантину до 11 травня, оскільки за розрахунками академії наук, пік ми очікуємо між 3 і 8 травня.

У нас є дуже чіткий план виходу з цього карантину. План складається з 5 етапів. Є стартова точка реалізації цього плану, ми її умовно можемо назвати день "К", або день "кінця карантину".

Цей день або початок реалізації нашого плану ми можемо запустити за умови сприятливої епідеміологічної ситуації. За нашими прогнозами, цей день мав би настати 11 травня (Telegram-канал прем'єра повідомляє, що "день К" має настати 12 травня - ред.).

Основні умови настання першого дня виходу з карантину – це, як мінімум, протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання мав би не змінюватися, мав би коливатися в межах плюс-мінус 5%.

Друга умова. Лікарні мають бути заповнені пацієнтами з COVID-19 менше ніж на 50%. Зараз наші лікарні заповнені хворими на 10%, це означає, що ми сьогодні йдемо помірним сценарієм, коли медицина приймати хворих на коронавірус.

Після цього йдемо по дорожній карті виходу з карантину і реалізовуємо наступні 4 етапи. Вони також є, прописані, ми їх повідомимо розкажемо за яких умов буде наставати кожен з цих етапів".

Деталі: За словами Шмигаля, в Україні один із найнижчих показників захворювання на коронавірус, що свідчить про вчасність запровадження карантину.

Також прем'єр повідомив, що до 11 травня в Україні мають виконати кілька завдань: поступово збільшувати кількість тестувань, покращити забезпечення лікарень та медиків, запровадити систему Е-контролю за самоізоляцією як альтернативу обсервації та розробити нові соціальні стандарти. Це насамперед носіння засобів індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та постійна дезінфекція.

Знати більше: Скільки людей захворіли на COVID 19 в Україні та світі

Від 15 до 68 мільйонів загиблих від коронавірусу. Як виглядають прогнози вчених

Передісторія: 

  • 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, а 26 березня голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що пандемія прискорюється з експоненціальною швидкістю.
  • Президент Володимир Зеленський наприкінці березня прогнозував три сценарії поширення коронавірусу в Україні: 1) 3-5% одночасно хворих; 2) 25% хворих; 3) більше 50% одночасно хворих. Другого і третього сценарію українська медична система не витримає, говорив він.
  • Китайський експерт із інфекційних хвороб Чжан Веньхун говорив, що Європі варто забути про швидке закінчення пандемії COVID-19 і підготуватися до боротьби, яка може тривати до 2 років. І Німецький Інститут Роберта Коха також заявляв, що пандемія коронавірусу може тривати 2 роки хвилями.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування