Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Затонулому судну в Одесі дадуть статус катастрофи: знову витекла нафта

П'ятниця, 24 липня 2020, 13:41
Затонулому судну в Одесі дадуть статус катастрофи: знову витекла нафта
Думская

В Одесі розпочинається операція з викренювання судна "Делфі", яке сіло на мілину і є джерелом постійного забруднення моря.

Джерело: міністр інфраструктури Владислав Криклій у Facebook, заступник начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталій Караулов, якого цитує "Думская"

Деталі: За словами Криклія спочатку цим підйомом корабля займатиметься судновласник, а з 27 липня операція переходить під контроль Адміністрації морських портів. Крім цього 26 липня планується засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуація, щоб визначити подію техногенною катастрофою та дати можливість АМПУ рухатись за пришвидшеною процедурою і не втрачати час на бюрократичні процедури.

Пряма мова: "Зі зміною виконавця зміниться і підхід. Всі налаштовані швидко прибрати цей металевий брухт з міського пляжу".

Деталі: Криклій спростував інформацію про проведення тендеру у жовтні. За його словами, АМПУ оголосила стандартну процедуру виходячи з діючих норм законодавства, але вже з неділі отримають всі необхідні інструменти для скорочених процедур.

Водночас заступник начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Віталій Караулов повідомив, що вранці 24 липня фахівці відомства виявили новий витік нафтопродуктів із судна.

Бонові загородження не змогли запобігти розлив: неправильно встановлені, вони опускаються під воду і пропускають верхній шар води з плівкою.

Пізніше пляма пішла в бік берега на пісок пляжу.

Нагадаємо: Це вже друга спроба підняти судно

Передісторія:

  • 22 листопада 2019 року поблизу Одеси сів на мілинутанкер "Делфі", власник якого не дозволяв екіпажу залишити судно, а рятувальні катери не могли підійти до нього через шторм. Тоді повідомлялося, що на борту немає вантажу, який би загрожував екологічній ситуації Одещини. Але судно не мало відповідних реєстраційних документів.
  • Однак вдень 22 листопада аналізи показали перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів у воді у 53 рази, а 23 листопада Держекоінспекція Кримсько-Чорноморського округу прозвітувала, що вміст нафтопродуктів у воді на місці аварії перевищує гранично допустиму концентрацію в 157 разів.
  • 8 квітня 2020 року судновласник затонулого в Одесі танкера "Delfi" запевнив генпрокурора Ірину Венедіктову, що найближчим часом забере судно з берега за власний кошт.
  • Одеська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 25 червня закрила місцевий пляж "Дельфін" через витік нафтопродуктів із затонулого поблизу танкера.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування