Тупицький пожалівся в Раду на УДО

Середа, 27 січня 2021, 16:35
Тупицький пожалівся в Раду на УДО
Фото 24tv.ua

Відсторонений від посади судді Конституційного суду Олександр Тупицький пожалівся голові Верховної Ради на "відверте втручання у діяльність КС, блокування його роботи та протиправний вплив на суддів".

Джерело: відкритий лист Тупицького, оприлюднений на сайті КС

Деталі: У своєму листі Тупицький нагадав, що президент Володимир Зеленський своїми указом відсторонив його від посади на 2 місяці. Він зазначив, що Конституція не наділяє президента такими повноваженнями, тому сам він не втратив статусу судді і продовжує обіймати посаду голови КС.

Він також пожалівся на дії працівників Управління державної охорони, які кілька днів не допускали його та інших суддів у будівлю КС, попри те, що "Конституція гарантує суддям недоторканність".  

За словами Тупицького, "до блокування роботи КС… був залучений спецпідрозділ УДО "Булат", який використовується для нейтралізації особливо небезпечних злочинців".

Він додав, що він та інші судді КС подали до прокуратури заяви про злочини співробітників УДО.

Тупицький переконаний, що УДО може не допускати інших представників різних гілок влади на їхні робочі місця, а це у свою чергу може призвести "до узурпації влади, зміни конституційного ладу та встановлення диктатури".

Він також додав, що з цього приводу звертався до президента і навіть просив "негайно скликати засідання РНБО".

Тупицький просить ВР розглянути ситуацію, що склалася з КС. А також "вжити заходів для виправлення цієї ситуації і унеможливлення у майбутньому використання УДО для досягнення протиправних цілей".  

Передісторія:

  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на 2 місяці.
  • 30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького "юридично нікчемним", і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.
  • 19 січня працівники Управління державної охорони не допускали Олександра Тупицького до Конституційного суду та робочого кабінету голови КС, він викликав поліцію.
  • Того ж дня ДБР заявило, що повідомило про підозру у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань) Тупицькому, хоча сам Тупицький імітує її невручення і відвідує робоче місце.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування